Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En André van Duins hit ‘Als de zon schijnt’ is door de zenders ook weer wakker geschud uit zijn winterslaap.
Zodoende ook stappen we en masse over van ons behaaglijke glas rood naar fris wit en knisperende rosé. Maar helaas voor de producenten van rode wijn ziet de toekomst er voor hun wat minder zonnig uit. Ons ‘overstappen’ is namelijk niet meer iets van tijdelijke aard te zijn: we checken uit. Was er tot voor kort nog slechts sprake van ‘seizoensinvloeden’, nu neemt de consumptie al geruime tijd structureel af. De afgelopen vijf jaar zag rode wijn in de Nederlandse supermarkten een kleine 6 procent van zijn marktaandeel verdampen: van 36 procent in 2019 naar rond de 30 procent in 2024. En ook mondiaal worden er rode cijfers geschreven.
Een en ander is er mede debet aan dat Bordeaux bijvoorbeeld in crisis verkeert. Bijna 90 procent van de productie in de beroemdste wijnregio ter wereld bestaat uit rode wijn. Ook in de Rhône (80 procent) doet het zeer. Alleen zijn ze daar niet bij de pakken gaan neerzitten. Steeds meer wijnmakers rooien de wijngaarden voor rood en herplanten deze met druiven voor witte wijnen. In Spanje schikt rode rioja (90 procent) in ten faveure van een blanco variant. En verschillende bodega’s uit deze wijnstreek pakten het nog voortvarender aan en zijn ondertussen ook een filiaal begonnen in Rueda. Inmiddels is deze regio nabij Valladolid het epicentrum van Spaans wit, met dank aan de lokale verdejodruif.
Deze laatste vormt trouwens een mooi bruggetje naar het soort witte wijn dat zich juist de laatste jaren zo over een warme belangstelling mag verheugen. Waar we niet een al te lang geleden met name volle, ronde en vaak zelfs boterige witte wijnen wensten te drinken, kiezen we nu vaker voor fris, krokant en met lekker wat zuren. Chardonnay wordt naar de kroon gestoken door sauvignon blanc. Er is meer vraag naar pinot grigio, albariño en riesling dan ooit.
Een en ander trouwens met dank aan ons veranderende eetgedrag waarin fris en zuur eveneens de boventoon voeren. Denk maar aan de populariteit van gerechten als ceviche, summer rolls, salade Caprese en crudités. En hoe zit het met rosé? Dat is allang geen mooi weer drankje meer en wordt ondertussen het hele jaar doorgedronken. En waar rosé eerst nog een nauwelijks serieus te nemen niemendalletje was, is daar nu ook een heuse pikorde in ontstaan. Rosé uit de Provence is zelfs zo gewild geworden dat een paar van de beste domeinen in deze appellation zijn ingelijfd door luxury goods giganten als LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy is tevens eigenaar van een aantal beroemde champagne- en wijnproducenten) en nota bene Chanel. Enfin, laten we nu die voorjaardorst maar gaan lessen. Daarvoor vind je hieronder voor wit en rosé een aantal actuele passende wijnen, en gelukkig niet met luxury prijskaartjes: ze zijn stuk voor stuk onder de 10 euro. En we steken ook een hart onder de riem van rood: je vindt er die juist koeler gedronken moeten worden. Misschien zit met die opwarming van de aarde voor de roodproducenten daar wel de toekomst…
Te koop bij meerdere locaties
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Hema
Te koop bij Wijnkoperij Okhuysen
Te koop bij Plus
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Gall & Gall
Te koop bij Wijnkoperij Okhuysen
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Wijnkoperij Okhuysen
Te koop bij Hema
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Plus
Te koop bij Plus
Te koop bij Biowijnclub
Te koop bij Colaris
Te koop bij Les Généreux
Te koop bij Plus
Te koop bij Les Généreux
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij BoVino
Te koop bij Plus
Te koop bij Jumbo
Te koop bij Perfecte Wijn
Te koop bij Sligro
Te koop bij Wineguys