merlot - De Grote Hamersma

Druif: merlot

Populaire donkere druif uit BORDEAUX. Laatst vond ik zelfs merlotbordeaux in een BOURGOGNE-kelder! Dat had ik nou nooit gedacht. Zo dol zijn de twee beroemde B’s niet op elkaar. ‘Is dat nou echt zo lekker?’ vroeg ik. Want de bordeaux was een kist Pétrus. Pétrus, de compleet onbetaalbare allerduurste bordeaux, een POMEROL die van iedereen 100 PUNTEN krijgt omdat ze niet meer kunnen geven en geroemd wordt om z’n fantastische concentratie en kleur en alles. ‘Tsja, ik heb het ook maar gekregen,’ verontschuldigde mijn bourgogneboer zich. ‘Het is inderdaad enorm geconcentreerd. Ik doe er altijd wat mineraalwater bij, dan wordt hij wat drinkbaarder.’

Vandaar dat ik de bourgogneboer maar anoniem heb gelaten, anders wordt hij nog gelyncht door de merlotmaffia. Want Pétrus is merlot. Puur, of in ieder geval zo goed als. Heel apart eigenlijk, dat de wijn zo beroemd is. Want in de MÉDOC, het Mekka van Bordeaux, bungelt merlot er maar zo’n beetje bij. Al overheerst in Pomerol en verderop in ST-ÉMILION de merlot, in de Médoc, dus in Bordeaux dus in de wereld, is CABERNET SAUVIGNON de superster.

Maar je hebt blijkbaar ook merlotfans. Dol op Pétrus en lookalikes van overal voor bijna net zoveel geld. Je komt geen proefverslag van modieuze ‘topwijnen’ tegen of er zit wel een Californische, Toscaanse of Waardanookse supermerlot-met-nieuw-hout bij.

Je herkent merlot aan z’n donkere kleur en donkere geur. Fruit- geur van bramen en pruimen, maar ook van andere duistere zaken als leer en drop. De reden dat merlot zo populair is, vertelt de OXFORD wat hooghartig, is dan ook niet z’n verfijnde geur en smaak, maar het feit dat-ie zo ‘smooth’ is. Merlot is ‘cabernet without the pain’. Wel een bekvol wijn, maar niet al die bitters en tannine van cabernet sauvignon. Zo wordt merlot trouwens ook gebruikt in Bordeaux, als de mollige bekleding van het skelet cabernet. Hij is een kind van cabernet franc, en zo verwant aan cabernet sauvignon, carmenère en cot beter bekend als malbec. wordt al in 1784 genoemd als goede bordeauxdruif. Tegenwoordig groeit hij zo ongeveer overal.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'merlot' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.