De Proevers

Jazeker, De Grote Hamersma is zeker ook Harold Hamersma. Maar de duizenden flessen die jaarlijks worden aangeboden worden inmiddels niet meer alleen door hem beoordeeld. Daarom: bij deze even een kennismakingsrondje langs de rest van de collega's. Dan gaan we daarna wat drinken.

Harold Hamersma

Harold Hamersma is de wijnschrijver van onder andere AD en Plus Magazine. Tevens is hij een graag gehoorde en geziene gast op radio en televisie. Harold schreef diverse bestsellers, waaronder zijn jaarlijkse wijnkoopgids De Grote Hamersma (tegenwoordig geheel online) en Wijnreis door mijn lichaam, door Gourmand Cook Book Award gekozen tot ’s werelds beste boek over wijn en gezondheid. Gelauwerd met de Vinos de España Prijs voor de Pers, werd Harold door Winelife bovendien uitgeroepen tot meest invloedrijke Nederlander in de wijnbranche. Ook ontving hij van the Wine & Food Association de Oeuvre Award. Daarbij werd hem de Wijnrank overhandigd, de onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Wijnhandelaren als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed van de samenleving. Zijn vrouw Karin verzorgt de recepten bij hun rubriek in Mezza, de weekendbijlage van het AD. Bovendien is zij eigenaar van Mevrouw Hamersma Kookboekwinkel in Amsterdam die tevens fungeert als proef- en werkruimte, alwaar onderstaande dame en heren regelmatig samenkomen. 

Nicolaas Klei

Nicolaas Klei dronk al wijn voor hij kon fietsen, en proeft sindsdien duizenden flessen wijn per jaar, op zoek naar omfietswijn. Tussen die speurtochten door schreef hij talloze boeken over wijn, onder andere samen met Harold Hamersma het veelgeprezen Handboek voor de Moderne Wijnliefhebber.

Bas Korpel

Bas Korpel was jarenlang de meest gelezen, maar minst bekende wijnschrijver van Nederland. Als ghostwriter schrijft hij al jaren voor enkele van ’s lands grootste retailorganisaties. Het kan bijna niet anders of je hebt zijn teksten wel eens gelezen. Al was het maar op een schapkaartje. Sinds 2020 kruipt Bas langzaam uit de anonimiteit. Hij schreef BURP the other wine book over de etiketten (labels) van wijn. Een uitnodiging voor het team van De Grote Hamersma bleef daarna niet lang uit. Bas heeft een achtergrond in hospitality en werkte eerder in de reclame als copywriter. Hij is gek op reizen en bezocht inmiddels meer dan 35 wijngebieden in twaalf verschillende wijnlanden. Maar volgens hem is het einde is nog lang niet in zicht.

Niels van Laatum

Weet wat hij wil en schrijft wat hij kan. Over wijn, en andere teksten die doen doen.

Bovendien, getraind wijnproever met een voorkeur voor groen: biologisch, biodynamisch en natuur. Tweede prijs NK blindproeven 2021 en auteur van Natuurwijn, een helder verhaal over troebele wijn.

Job Seuren

U kent hem als vaste columnist van De Grote Hamersma of wellicht als mede-eigenaar en sommelier van Zoldering. Of misschien van zijn tijd bij De Librije, De Klepel, als bestuurslid van het Gilde van Sommeliers, Sherry ambassadeur, Star Wine List of een van die talloze wijnactiviteiten die Job onderneemt. Het kon allemaal niet op, dus nu schrijft Job ook nog proefnotities voor De Grote Hamersma. Een tien zal hij niet geven, zoiets bestaat niet vindt hij, maar een 7 is de tijd niet waard. Job vindt de achtergrond belangrijk, het hoe en het waarom. Klopt dat en is de wijn ook nog eens lekker, dan spat het enthousiasme er vanaf. 

Vera Krijnen

Komt uit Haarlem maar heeft kunst gestudeerd in Amsterdam. Werd verliefd op wijn in de restaurants waar zij werkte. Die onvoorwaardelijke liefde kwam goed van pas nu zij sommelier is bij Zoldering in Amsterdam. Zij is helemaal nieuw als wijnschrijver maar buitengewoon ervaren als wijnliefhebber. 

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

De Proevers

Jazeker, De Grote Hamersma is zeker ook Harold Hamersma. Maar de duizenden flessen die jaarlijks worden aangeboden worden inmiddels niet meer alleen door hem beoordeeld. Daarom: bij deze even een kenn...