De ene bolognese is de andere niet. Zelfs van mijn hand zijn er verschillende versies in omloop – ik doe het tegenwoordig weer anders dan bij de opname voor Foodtube. Wat natuurlijk sowieso foute boel is, is het gebruiken van kant-en-klaar, of tevreden zijn met louter gehakt en tomaat. Luiheid. Culi-armoe. De rijkheid van bolognese komt immers ook uit de groenten. Maar bovenal uit de tijd, het geduld (en, heel eerlijk, een hoop eersteklas versgeraspte Parmigiano Reggiano, ssst).
Dan de wijn. In Bologna houden ze van Lambrusco en dan niet die weke zoete versie, maar een droge, beetje wrang, hartig eigenlijk. Die is bij ons niet of nauwelijks te krijgen. Om de hoek van Bologna wordt Sangiovese di Romagna gemaakt; er zijn mensen die beweren dat de sangiovesedruif daar zijn oorsprong heeft. Vind je die niet, dan nemen we sangiovese uit de aanpalende regio Toscane: Chianti. Sappig, geschraagd, geurend naar pruimen en viooltjes. Lukt zelfs dat niet, grijp dan naar een Cabernet Sauvignon. Qua verhaal en associatie een beetje een zwaktebod, maar de smaak past precies.
Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In...
Zo maak je de perfecte bavette klaar
Bavette, een prachtig stuk rundvlees dat ook wel flank steak wordt genoemd, verovert steeds vaker de harten van vleesliefhebbers. Dit malse en smaakvolle stuk vlees komt uit de vang of het onderste de...
Jouw wijncollectie goed verzekeren: zo pak je het aan
Verzamel je oude jaargangen uit Bordeaux, heb je bijzondere Bourgognes weten te bemachtigen of houd je liever lokale toppers op voorraad? Voor veel verzamelaars is het opbouwen van een mooie collectie...
Pasta bolognese, wat drinken we erbij?
De ene bolognese is de andere niet. Zelfs van mijn hand zijn er verschillende versies in omloop – ik doe het tegenwoordig weer anders dan bij de opname voor Foodtube. Wat natuurlijk sowieso foute bo...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.
Graag je toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Hierdoor kunnen we o.a. onze site verbeteren en optimaliseren. Meer over ons cookiebeleid vind je hier.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.