Met spekjes, allicht, wat zou stamppot rauwe andijvie, SRA, zijn zonder spekjes? De zoute interpunctie, de sterretjes aan het smeuïg frisse firmament. Dit tegenwoordig immens populaire gerecht is de meest recente toevoeging aan het stamppotrepertoire – 1929 – dat zelf ook al niet bijster oud is: we stampen piepers en groenten pas sinds pakweg 1860-80 door elkaar, als we de bronnen erop nazien.
In de jaren 30 zullen weinigen Grüner Veltliner bij de stamppot hebben gedronken. Niks, eerder, zo ging dat in die tijd. Terwijl GV er geweldig bij smaakt, dat witte pepertje op de achtergrond, een perzikje erbij – in de geur dan hè, de geur. Pinot Grigio uit Noord-Italië is nog zo’n blije slok erbij. Niet al te veel pretentie, maar SRA krijg je ook niet in een sterrenrestaurant. Trouwens, mocht het voorjaar zich melden, buiten of in je eigen kop, dan is een rosé van de Côtes-de-Provence ook een puike vloeibare ondersteuning.
Wil je meer leren over het combineren van wijn met gerechten? Doe dan onze online WijnSpijscursus. Leer in gewone mensentaal welke wijn waarom heel goed past bij een gerecht of waarom juist helemaal niet. Word de sommelier van jouw diner! Na deze cursus verras jij je vrienden en familie bij ieder diner. Met daarbij meer dan 200 voorbeelden van ideale combinaties. Klik hier voor meer informatie >
Grüner Veltliner past goed bij andijvie stamppot (met spekjes)
Duik in de bruisende wereld van wijnen met onze online wijn event kalender! Of je nu een doorgewinterde sommelier bent of je eerste stappen zet in de wijnwereld, deze kalender is je digitale wijngids ...
Verrassende en verfrissende Côtes de Gascogne van Plaimont
Plaimont is een coöperatie van wijnmakers waarvan de wijngaarden zich uitstrekken van de voet van de Pyreneeën tot in het heuvelland van Gascogne. Binnen de coöperatie bewerken 800 familiebedrijven...
De perfecte wijn bij vleesgerechten: Zomerse combinaties vol smaak & inspiratie
De zomer is hét seizoen om samen te genieten van ontspannen diners in de tuin, gegrild vlees op de barbecue en – natuurlijk – een goed glas wijn in de hand. Maar wat is nu de beste wijn bij vlees...
Alle goed scorende week-aanbiedingen, de wijnevent kalender en wekelijks tientallen nieuw geproefde wijnen! Met informatie en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.
Graag je toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Hierdoor kunnen we o.a. onze site verbeteren en optimaliseren. Meer over ons cookiebeleid vind je hier.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.