Kerst draait om momenten. De borrel waarin iedereen tegelijk aanbelt. Het voorgerecht dat wél in één keer lukt. Die roast die nog vijf minuten nodig heeft. Bij Albert Heijn vind je van 13 t/m 19 december de wijn bij elk van die momenten. Verdwaal je in het aanbod? De Kerstdrankengids en Allerhande helpen je op weg, en je zit altijd goed met flessen die door De Grote Hamersma goed zijn beoordeeld.

Dit is het soort witte Bourgogne dat borrels redt. Fris appel en citrus, met precies genoeg ronding om romige hapjes in balans te brengen. De zuren werken als een kneepje citroen: alles smaakt lichter en frisser. Wij geven een 9-. Heerlijk bij zalmrolletjes, garnalencocktail of geitenkaas op toast. Ook knus bij een plank met toast, smeerkaas en komkommer.

Voor wie het iets ronder wil. “Wooded” staat voor houtinvloed: vanille, een tik toast, meer romigheid. Dat sluit prachtig aan op kalkoen met jus, romige gratin of kabeljauw met boterige saus. Schenk iets warmer dan de Bourgogne (11–12 graden) zodat hij openbloeit. Restjes gratin bij de lunch? Dit glas tilt het naar kerst 2.0.

Ben je op zoek naar een beetje Bordeaux-ruggengraat aan tafel? In dit glas vind je rijp rood en zwart fruit, zachte maar duidelijke tannines en een vleugje vanille. Tannines geven licht stroef gevoel en binden aan eiwitten in vlees; daardoor smaakt rood vlees malser en de wijn zachter. Wij beoordelen met een 9-. Perfect bij gebraden lam, hertenbiefstuk of paddenstoelen-wellington. Even karaferen, grote glazen, extra paddenstoelen met tijm en je hebt een top combo!

De allemansvriend voor een drukke kersttafel. Grenache brengt warm fruit, Syrah een snuf peper, Mourvèdre wat ruggengraat. Samen zorgen ze voor een soepele, kruidige wijn die bijna overal bij past: van stoof en ratatouille tot gegrilde groenten en kalkoen.

Deze Pinot Grigio uit Abruzzo is strak en fruitig, met peer en steenfruit, frisse zuren en een droge finale. Dit is een perfecte frisse reset tussen je gangen, want na deze slok voelt je mond weer fris na een rijke hap. Wij beoordelen met een 8,5. Simpele kersttip: gezouten amandelen of naturel chips erbij, het zout laat het fruit springen.

LaCheteau Val de Loire kan prima iets koeler in het glas. Rood fruit, sappig, en daardoor heel geschikt bij gevogelte, groentetaarten en zalm. Niet te hoog in alcohol, en dus ideaal voor lang tafelen. Omdat de tannines licht zijn en de zuren fris, past hij bij kalkoen met cranberry, zalm uit de oven, groentetaarten of baked camembert bij de borrel.

Italiaans rood zoals je het met kerst wilt: sangiovese met kers, levendige zuren en wat kruiden. Die zuren laten tomaat en kaas beter zingen, alsof je je saus een extra zetje geeft. Dus: lasagne, ossobuco, penne met ragù, en natuurlijk een plank pecorino met olijfolie en knapperig brood. Extra makkelijk (en lekker) tipje: wrijf warm stokbrood even met een teentje knoflook en een drup olie, perfecte match.
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn
Te koop bij Albert Heijn