cabernet franc - De Grote Hamersma

Druif: cabernet franc

Cabernet franc is, met CHENIN (ook LOIRE als geboortegrond, maar dan wit), de ultieme ‘liefde of laat maar’-druif. Verrukkelijk of verschrikkelijk. Lastige handel dus: een groot deel van de klantenkring snapt niet wat je erin ziet, de rest bestelt per persoon alles en liefst nog meer, terwijl je de flessen eigenlijk liever zelf leegdrinkt. Dat zo’n karaktervolle druif zo onbekend is.

Cabernet franc komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Baskenland en is samen met SAUVIGNON BLANC de voorvader van de CABERNET SAUVIGNON. Cabernet sauvignon, dat is de druif van rode BORDEAUX en beroemde soortgenoten overal elders. Stukken beroemder dan z’n ouders. En van sauvignon blanc kent iedereen wel SANCERRE of frisse Nieuw-Zeelanders, maar cabernet franc? Slechts een klein groepje liefhebbers noemt de verrukkelijke rode loirewijnen van de franc. Voor zover anderen ’m kennen, wordt hij beschouwd als het kleine, onbeduidende broertje van cabernet sauvignon. 

Dat is niet altijd zo geweest. In 1855 (het jaar van de grote grand-cru-classificatie van BORDEAUX) schrijft A. d’Armailhacq – toen eigenaar van GRAND CRU Château Mouton – in zijn boek De la culture des vignes, la vinification et les vins dans la Mé- doc, dat druif cabernet franc, of gros cabernet of carmenat zoals hij toen ook heette, het leeuwendeel van de beplanting van de meest vermaarde cru’s vormde. Cabernet franc, zegt d’Armailhacq, geeft een delicate wijn die goed en mooi kan ouderen. Als je dat leest is het niet verwonderlijk dat CHINON – van cabernet franc langs de Loire – in de negentiende eeuw als gelijke van grote bordeauxs werd beschouwd. Dankzij de verfijning en expressie van cabernet franc.

Cabernet franc geeft minder kleur en tannine dan cabernet sauvignon, maar daartegenover staan fijne geuren en smaken. Frambozen, viooltjes en bosaardbeien worden vaak genoemd. Maar ook jute, potloodslijpsel en inkt. Dat die wijnliefhebbers dat op durven drinken. Wel de ideale wijn voor een wijnschrijver natuurlijk, zo’n inktachtige cabernet franc. De mooiste omschrijving van de wijn van de cabernet franc met z’n kleine, donkerblauwe druiven: bordeaux in beaujolaisstijl. De beet van bordeaux met het vrolijk fruitige van (echte) BEAUJOLAIS. Een verrukkelijke combinatie. Om verliefd op te worden.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'cabernet franc' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.