En dan stappen we beste wensen wensend in het Grote Grijs van januari. De echte winter, de taaie tijd van afwachten, het bijden van de tijd. Hoe komen we er doorheen? Met goede wijn en lekker eten. Zuurkool bijvoorbeeld. Wat drinken we erbij?
Duitse zuurkool
Eerst eens kijken hoe we de zuurkool bereiden. Wie namelijk meteen ‘Riesling!’ roept, denkt wellicht aan de Elzasser zuurkool. Of de Duitse. Die niet gestampt wordt maar na afgespoeld te zijn (!) urenlang gaart met ui en eendenvet. Ja, daar smaakt Riesling perfect bij.
Maar in de Elzas en bij ons is het garnituur, de worst(en), net zo belangrijk. Dan kun je ook denken aan wijn van wat minder opvallende druiven, Scheurebe, Sylvaner of gewoon een Pinot Blanc.
Voorts is er de typisch Nederlandse gewoonte om zuurkoolstamppot te ‘verrijken’ met zoete zaken, zoals banaan of ananas. Niet mijn ding, maar in veel huishoudens een hoogtepunt. Het vineuze antwoord daarop is Gewurztraminer. Zonder puntjes op de u als het uit Alsace komt; Fransen zeggen toch al u tegen een u, net als wij, en daarmee anders dan de Duitsers. Hoe dan ook, het kruidig aromatische van Gewurz en de vaak friszoete smaak pakt zo’n stamppot helemaal in en de tafelaars erbij.
Supermarktwijnen voor bij zuurkool met banaan en/of ananas
Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In...
Voorjaarswijnen
Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En...
Nasi, wat drinken we erbij?
Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...
Zuurkool, wat drinken we erbij?
En dan stappen we beste wensen wensend in het Grote Grijs van januari. De echte winter, de taaie tijd van afwachten, het bijden van de tijd. Hoe komen we er doorheen? Met goede wijn en lekker eten. Zu...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.
Graag je toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Hierdoor kunnen we o.a. onze site verbeteren en optimaliseren. Meer over ons cookiebeleid vind je hier.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.