Sebestyén Szekszárd Cuvée - De Grote Hamersma

Sebestyén

Szekszárd Cuvée 2017
Geproefd op 8 mei 2022

In kleine lettertjes staat op het etiket: ‘single vineyard wine’. Wijn van éen wijngaard.

Is dat anders niet zo dan? Lang niet altijd. Veel wijn is gemaakt van wijngaarden her en der op het domein, wijn van coöperaties en de grote wijnindustrie wordt gemaakt van wijngaarden her en der in de streek, het land of zelfs de wereld.

Maar Csaba en Csilla Sebestyén maken deze verrukkelijke wijn, die zoals ze zelf verder op het etiket schrijven, geurt naar kersen en pruim met wat goed geïntegreerd eikenhout, van éen enkele wijngaard.

Dat betekent dat hun wijn niet alleen smaak krijgt van de druiven, van de 32% kékfrankos, 28% merlot, 28% cabernet franc en 8% sagrantino, maar ook het karakter , het terroir, van de wijngaard heeft.

Wat de druiven betreft: kékfrankos is Hongaars voor blaufränkisch, een Oost-Europese druif die bekoorlijk een vleugje tabak en kruidigheid tussen het rode fruit biedt, en sagrantino is een druif uit Umbrië waarvan men gewoonlijk nogal stug rood maakt, en die hier het rijpe fruit van wat pit, beet en ruggengraat voorziet. Stoere aardse geuren en smaken geven deze vriendelijk weerbarstige wijn verder diepgang waardoor hij dat zeldzame genoegen biedt: een gezellig drinkbare wijn barstensvol karakter en pliezier,  die dankzij z’n uitheemse herkomst en druiven ook nog lekker anders is.

wine-score-star
Rood
- Szekszárd - Hongarije
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 9.50
wine-score-star
Rood
- Szekszárd - Hongarije
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 9.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.