Raar woord eigenlijk, ‘hachee’. Uit het Frans afkomstig, dat zie je, maar een beetje afgedwaald. Het betekent ‘gehakt’ en dat is het nou net niet. De verandering van betekenis is vast oud, want hachee is oud, zoals het ganse fenomeen stoofpot oud is. Hachee is pas hachee als er ferme hoeveelheden laurier en ui worden gebruikt, en een drup azijn vaak.
Sommige kokers doen dingen met ketjap manis of ontbijtkoek, maar daar zet ik vraagtekens bij. Is het dan nog hachee? Het scheelt in ieder geval bij de keuze van je wijn, want die twee ingrediënten zijn zoet. Als we de slanke, pure, recht-door-zeese hachee op tafel zetten, passen daar oprechte rode wijnen bij als Montepulciano d’Abruzzo, Valdepeñas en rode Dão. Italië, Spanje en Portugal als herkomst, elk aards en oprecht, geen overdreven houtrijping, fruitig maar niet wulps. Er bestaan vrijdagse en zelfs zaterdagse versies, maar hier past donderdagse goedbeschouwd het best. Woensdagse, ook goed. Pietsie koelen maakt ze nog verteerbaarder, half uur koelkast, gul schenken.
Op twee in het Volkskrant avondeetonderzoek stond de oude vertrouwde ‘avg’, aardappelen-vlees-groente. Maar dat is niet één gerecht, dat zijn er tien-, zo niet honderdtallen. De wijn erbij hangt...
Pasta met ‘rode saus’, wat drinken we erbij?
Beloofd is beloofd, we komen terug op het avondeetonderzoek van de Volkskrant. Waaruit bleek dat pasta de avg, aardappelen-vlees-groenten, heeft verdrongen. Vandaag daarom wijn bij de Italiaanse deegw...
Andijvie stamppot, wat drinken we erbij?
Met spekjes, allicht, wat zou stamppot rauwe andijvie, SRA, zijn zonder spekjes? De zoute interpunctie, de sterretjes aan het smeuïg frisse firmament. Dit tegenwoordig immens populaire gerecht is de ...
Hachee, wat drinken we erbij?
Raar woord eigenlijk, ‘hachee’. Uit het Frans afkomstig, dat zie je, maar een beetje afgedwaald. Het betekent ‘gehakt’ en dat is het nou net niet. De verandering van betekenis is vast oud, wan...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.