Daar is hij dan, onze culinaire trots, ons eigenste van het eigenste: de boerenkoolstamppot. Met worst, met een kuiltje jus wellicht. Over het gerecht is allerlei vermakelijks te verhalen. Over dat de boerenkool niet nu, maar al eind vorig jaar geoogst is – de groente is nu eenmaal goed en lang te bewaren. Over dat het stampen van groenten en aardappels pas eind 19e eeuw in zwang kwam. Stampen deed men daarvoor alleen met de voeten, op de grond. Klompendans.
Wat klompendansen we in het glas ernaast? Iets dat vooral de rookworst aankan. Die wat zuur smaakt, rins zou je kunnen zeggen, proef maar eens goed. Ik doe een voorstel: Chenin Blanc, vlezige witte Zuid-Afrikaanse heuvels (of, wat prijziger, van de Loire). Maar misschien hebben je rode bloedlichaampjes wel een boost nodig en verlang je naar wijn van die tint. Dan is Pinotage, evenzeer van de Kaap, een ruimhartig antwoord, vurig, geschraagd, zwartfruitig. Oudewereldlovers nemen echter Syrah uit de Languedoc, als een Zuid-Franse belofte van een komend warmer seizoen.
Wijn bij aardbeien? Ja zeg, waarom niet? Niet als je ze zo uit het doosje snoept misschien. Maar een tikkeltje opgesmukt, beetje citroen en suiker erover, of wat oude aceto balsamico, dat doet het. In...
Voorjaarswijnen
Het voorjaar zit in de lucht. Terrassen worden uitgerold. Balkons worden weer afgestoft. Voor caravans, zomerhuisjes en plezierjachten is het gedaan met de rust. De hoezen gaan van de barbecues af. En...
Nasi, wat drinken we erbij?
Door met de resultaten van het VK-avondeetonderzoek. Op drie: rijst. En voordat je dan, zoals ik, meteen denkt ‘dat hoort toch bij de curry?’, ook een categorie, dan lees je dat het vooral gaat om...
Boerenkool met worst, wat drinken we erbij?
Daar is hij dan, onze culinaire trots, ons eigenste van het eigenste: de boerenkoolstamppot. Met worst, met een kuiltje jus wellicht. Over het gerecht is allerlei vermakelijks te verhalen. Over dat de...
Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.
Graag je toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Hierdoor kunnen we o.a. onze site verbeteren en optimaliseren. Meer over ons cookiebeleid vind je hier.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door je Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.