Doniene Gorrondona Bakio - De Grote Hamersma

Doniene Gorrondona

Bakio 2021
Geproefd op 25 juli 2022

In het kleine Baskenland, daar in Noord-Spanje, ligt de kleine appellation of op z’n Spaans gezegd denominación Txakolina (de x spreek je uit als sj) en dat kleine wijngebiedje is dan ook weer onderverdeeld in delen, waarvan Bizkaiko Txakolina het kleinste is.

Exclusieve wijn dus, dit. Van zeldzame inheemse druiven, met een uitgesproken smaak. Wel iets aangepast aan de moderne tijd, gelukkig. Net als muscadet was txakolina, de muscadet van Noord-Spanje, tot niet zo lang gelden wel erg onverbiddelijk strakdroog. Of zeg maar: zuur.

Grappig detail: deze txakolina is deels gemaakt van een druif die hier menumahatsa of menu mahatsa heet, maar officieel folle blanche, en uit het Muscadetgebied komt. En berucht is om z’n compromisloze zuren.

Die zuren heeft txakolina net als muscadet nog steeds, maar nu in harmonie met de geur en smaak van rijpe druiven. Zilt, is een woord waar je direct aan denkt bij het proeven. 

En daarna denk je aan al het lekkers dat ze daar in Baskenland uit de branding hengelen, en het moois dat ze daar van weten te bereiden in hun keuken.

 

 

wine-score-star
Wit
- Bizkaiko Txakolina - Spanje
Te koop bij Prijs
Les Généreux € 13.65
wine-score-star
Wit
- Bizkaiko Txakolina - Spanje
Te koop bij Prijs
Les Généreux € 13.65
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.