In het kleine Baskenland, daar in Noord-Spanje, ligt de kleine appellation of op z’n Spaans gezegd denominación Txakolina (de x spreek je uit als sj) en dat kleine wijngebiedje is dan ook weer onderverdeeld in delen, waarvan Bizkaiko Txakolina het kleinste is.
Exclusieve wijn dus, dit. Van zeldzame inheemse druiven, met een uitgesproken smaak. Wel iets aangepast aan de moderne tijd, gelukkig. Net als muscadet was txakolina, de muscadet van Noord-Spanje, tot niet zo lang gelden wel erg onverbiddelijk strakdroog. Of zeg maar: zuur.
Grappig detail: deze txakolina is deels gemaakt van een druif die hier menumahatsa of menu mahatsa heet, maar officieel folle blanche, en uit het Muscadetgebied komt. En berucht is om z’n compromisloze zuren.
Die zuren heeft txakolina net als muscadet nog steeds, maar nu in harmonie met de geur en smaak van rijpe druiven. Zilt, is een woord waar je direct aan denkt bij het proeven.
En daarna denk je aan al het lekkers dat ze daar in Baskenland uit de branding hengelen, en het moois dat ze daar van weten te bereiden in hun keuken.