Áldás Egri Bikavér van het biodynamische wijnhuis St. Andrea. Wijnmaker György Lörincz had zich één doel gesteld: de volledige rehabilitatie van dit zogeheten ‘stierenbloed’ als kwaliteitswijn. Een hele klus, want deze soort was terug te vinden in de onderste krochten van de wijnwereld. Sap van langdurig gebruikte pantykousjes, wit uitgeslagen kersenbonbons van de benzinepomp en kalknagels. ‘Vermijden’, luidde jarenlang het devies. Maar de wijnmaker van het jaar 2009 heeft stierenbloed een kwaliteitsinfuus gegeven. Zijn blend verschilt per jaar, maar een kwaliteits-Egri Bikavér bestaat uit minstens vijf druivensoorten. In 2015 is deze zacht en stevig tegelijk. Blauwe bessen, bramen en frisser en sappiger dan de 2013 die ik voor het laatst proefde. Veel peper, spicy nootmuskaat en vooral prachtige zuren die aanmoedigen tot doordrinken. Prachtwijn. Voorproeven kan in de St. Andrea Wine & Gourmet Bar in Budapest, met topchef Ádám Barna achter de kachel, volgens Gault&Millau dé ontdekking van het jaar 2016.