Welkom in het koele zuiden van het land. Maak u echter op voor een warme ontvangst van de familie Zaror Esturillo. Je zou dan zeggen: noem voor de overzichtelijkheid dan de wijn ook zo. Maar nee: Rucahue. Uit respect voor de bevolking die er oorspronkelijk woonde, de Mapuche indianen die 'een groep huizen van een familie' Rucahue noemde. Enfin, het is nu één wijnhuis waar sinds 1940 wijn wordt gemaakt. 'Laat ze ergens anders maar lekker oorlog voeren' zullen ze hebben gedacht.
Nu is onbekend of de annexatie van Itata helemaal zonder slag of stoot is gegaan. Als ik die verhalen over de missionarissen mag geloven die er rond 1550 aan het buurten waren, hadden die behalve een bijbel ook vaak een zwaard in de hand. In ieder geval staat er wel in de annalen vermeld dat er toen al sprake was van wijnbouw. Op Rucahue wordt de traditie voortgezet. En inmiddels is de bijbel vervangen door Hugh Johnson's Pocket Wine Book ('old vines with new vibes!') en het zwaard door de kurkentrekker. Met die laatste maak je immers pas echt vrienden.
Van Rucahue proefde ik al een een fijne cool, calm & collected cool climate chardonnay (zie ook daar) en verder was het rood dat de klok sloeg (waar in huize Rucahue gelukkig altijd standaard de 5 in zit). Op een enkele pinot noir (zie ook daar) is de familie nogal gefocust op bordeauxdruiven cabernet sauvignon en cabernet franc.
Ziehier hun Red Blend. Compact en kordaat donker fruit (bramen-cassis-pruimen), espresso op een laurierpresenteerblaadje en vlezige tannines. Kan de liefhebber van kloek rood rustig mee thuis komen.