High tech en toch met beide benen op de grond. Benoît en Laurence Bateman, Parijzenaars nota bene, waren het jachtige stadsleven zat en zuchtten dat zij 'geen tijd meer hadden voor tijd'. Hoogste tijd kortom om slow wines te gaan maken op een domein dat al sinds de 19e eeuw doende was 'maar dat wel een likje verf kon gebruiken.'
Innoveren doet begeren. In ieder geval, op Domaine de Métifiot, dat door beide Batemans opnieuw is uitgevonden. Met respect voor terroir en oude wijnmaaktradities. Roestvrij staal wordt geflankeerd door tulpvormige eieren van beton, zandstenen potten en afgeknotte vaten staan opgelijnd in een noordgerichte, half ingegraven kelder met ideale en gecontroleerde hygrometrische, lichtkracht- en temperatuuromstandigheden Alles vanwege 'de biodynamie'.
Kun je dat ook proeven? Wie goed zijn best doet - en de wijnen verdienen het - wel degelijk. 's Nachts geplukt druiven, extra koelte. Bepaald geen op schoot springende, kwispelende allemansvriend. Diepe, gulle, donkere wijn die zich - ondanks de inzet van notoire mopperkont marselan - verfijnd en beschaafd presenteert, dit oogstjaar met wat vlezige tannines.
Goud glanst overigens. Van de medaille Terre des Vins die in 2022 werd opgespeld.