Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux

Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. Feit, van oudsher staan er veelal mannen aan het roer van een château. De grote eindbazen zitten vaak op de troon tot ze echt niet meer kunnen. Plus, 90 jaar geleden zag het werkbeeld er nog heel anders uit, zeker op het platteland. Sterker nog, het was zelfs verboden voor vrouwen om bepaald werk te doen. Snoeien en het zware wijngaard- en kelderwerk was verboden voor vrouwen en werd door mannelijke testosteron-bonken gedaan. Dus ik ben heel blij dat vrouwen tegenwoordig zelf de keuze hebben om dit ‘zware’ werk te doen of niet. En heel eerlijk, het onmogelijke tilwerk laat ik nog steeds het liefst aan de mannen over. Niet dat ik er te beroerd voor ben, maar je moet ieder z’n sterke punten laten benutten vind ik.  

Toch zien we een verandering in de regio en misschien zelfs wel wereldwijd. Steeds meer vrouwen nemen, krijgen of hebben de leiding. De prestaties van deze dames en hun voorgangers maakt dat er nu meer kansen zijn voor iemand zoals ik. Of het nou een job is in de productie is of een topmanagement functie, de wereld ligt aan onze voeten. Rolmodellen voor mij zijn bijvoorbeeld: Véronique Sanders (ch. Haut-Bailly), Saskia de Rothschild (Lafite Rothschild), Véronique Dausse (ch. Phelan Ségur), Sandrine Garbay (ex Yquem, nu ch. Guiraud) en Fiona Morrison MW (ch. Le Pin). Het is dat er geen posters van ze zijn om in huis op te hangen, maar anders had ik het gedaan.

Daar waar ik in de horeca altijd een mannelijke leidinggevende had, werk ik hier tot nu toe steeds voor een vrouw. Château Palmer wordt vrijwel gerund door vrouwen en ook nu blijk ik weer een damesteam te hebben gevonden. De wijnmaakster bij ch. Couhins is een echte selfmade-ladyboss. Ze heeft een enorme bos rossige krullen en grote blauwe ogen die zowel zacht en vriendelijk kunnen kijken, als ijskoud en hard. Ze is kordaat, direct, no nonsens en heeft een pastempo waarbij ik haast moet rennen om haar bij te houden. Ze heeft geen fancy wijnfamilie, maar zichzelf een weg de branche in geknokt. Ze is echt een persoonlijkheid die binnen komt en zonder iets te zeggen respect afdwingt. 

Ze is bijna on-Frans zo direct, voor mij als Hollander helemaal top. Er worden geen doekjes om gewonden en je weet precies waar je aan toe bent. Mijn sollicitatiegesprek was er een goed voorbeeld van. Bij binnenkomst stak ze meteen van wal. “Zo, Rianne, je hebt gesolliciteerd voor assistent wijnmaker. Daar heb je niet de ervaring voor”. “Oke bon”, klopt helemaal, maar die directheid had ik hier in Frankrijk niet verwacht. “Maar”, zo ging ze door, “je profiel spreekt me aan en je referenties waren erg over je te spreken, dus ik neem je toch aan”. “Oke bon”, stamelde ik nog steeds twijfelachtig. Ze vervolgde: “Je zal jezelf moeten bewijzen en op basis van wat je me laat zien krijg je meer verantwoordelijkheid”. “Oke bon!”. Kijk, deze aanpak bevalt me wel! Hoezo zou een vrouw geen eindbaas kunnen zijn?! Deze dame heeft d’r zaakjes voor elkaar en weet precies hoe ze het organiseren moet. Plus er liggen hier kansen voor mij! 

Dus of ik het lastig heb in deze mannenwereld? Nee, tot nu toe geen enkel probleem. Vrouwen worden tegenwoordig voor zo ver ik het kan beoordelen als gelijke behandeld. En het zijn met name mannen geweest die me tot nu toe de gouden tips en contacten hebben doorgespeeld. Maar waar komt dan die vraag vandaan? Misschien is het een gevalletje de pot die de ketel verwijt dat ‘ie zwart is. Aangezien de vraag vaak gesteld werd door een grijzende man, veelal na afloop van een tien minuten durende proloog over hun rijke, maar inmiddels iets wat ingedutte, wijncarrière. En het ergste is nog dat ik dan daarbij, bedoeld of onbedoeld, minimaal zes keer moppie, meisje of schatje genoemd wordt. Mansplaining dus, verschrikkelijk!

In het werkveld doet het er niet toe of je man of vrouw bent. Je prestaties en werkinstelling spreken voor zich. Dat gezegd hebbende ga ik weer aan het werk. 

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux

Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. Feit, van oudsher...