Rianne Ogink, voorheen sommelier van Zoldering en recent genomineerd voor Wijnvrouw van het Jaar, schrijft voor De Grote Hamersma over haar avonturen in Bordeaux. Daar studeert zij een jaar lang  onder de bezielende leiding van Kees van Leeuwen, ter plekke onze eigen professor in de wijnbouwkunde.

Rianne Ogink: Starstruck en bijna stotterend
Inmiddels zes maanden in Frankrijk en nog lang geen plannen om terug te komen. “Mis je Nederland dan niet?”. Toegegeven, soms verlang ik naar mijn vertrouwde Nederlandse thuisbasis....
Rianne Ogink: Als een wijnprinses in Frankrijk
Goed nieuws, ik ben de kersverse nieuwe stagiair van château Palmer! Het is moeilijk uit te leggen hoe blij ik ben met dit nieuws. Begin november stuurde ik m’n eerste motivatie ma....
Rianne Ogink: Bordelaise hemelpoorten
Het is half zes in de ochtend. Ik kan niet meer slapen en een tikje nerveus sta ik mijn werkschoenen te poetsen. Met werkschoenen bedoel ik tegenwoordig die lompe, zware, bouwterre....
Rianne Ogink: Wijnstok manicure
Ik weet het nog precies, tijdens de grote lockdown, toen ik m’n eerste wijnstage liep in de Jura (oost-Frankrijk). Fluitend ging ik de wijngaard in met de wijnmaakster en bestookte....
Rianne Ogink: Het nieuwe normaal
Ik ben weer thuis! Thuis, waar is dat eigenlijk? Deventer, Amsterdam of Bordeaux? Mag het ook een beetje van allemaal zijn? De vakantie is afgelopen en ik ben weer terug in Frankri....
Rianne Ogink: Ik heb een droom
I have a dream. De titel van waarschijnlijk de bekendste toespraak ooit, door Martin Luther King in 1963. De iconische manier van prediken galmt nog door m’n hoofd als ik eraan den....
Rianne Ogink: Wijnboeren wensenlijst
Wijnbeurzen, voor de één een nachtmerrie, voor de ander een feest. Ik, zei de gek, vind het fantastisch. Een paar dagen rondzwerven op zo’n fair, een beetje kletsen hier, een beetj....
Rianne Ogink: Wijnschoolperikelen
Op de social mediakanalen van de wijnwereld zie ik de afgelopen tijd van alles voorbijkomen. Wereld zinfandel-dag, de lancering van Beaujolais nouveau en een heuse sherry week. Bor....
Rianne Ogink: Niet denken, maar doen
Schoolvakanties, wat heerlijk! Lekker om na twee maanden gewoon een weekje te kunnen lummelen. Geen lessen, geen volgeboekte agenda, geen reisplannen en alle tijd om studiestof te....
Rianne Ogink: It depends...
Kwart voor acht, de wekker gaat. Ik snooze nog minimaal 3 keer voordat ik m’n bed uit rol. De koffie loopt door, mijn ontbijt werk ik met tegenzin naar binnen en braaf maak ik een....
Rianne Ogink: Later als ik groot ben
De rust is wedergekeerd in Bordeaux. Behalve in Sauternes (waar ze de druiven nog even laten hangen voor de edel zoete wijnen) is overal de oogst binnen en zijn de ‘vendange’ feest....
Rianne Ogink: Snuffelstage
Ondertussen ben ik bijna een maand in Frankrijk, de tijd vliegt! Helemaal ingeburgerd kan ik wel zeggen. Na zes pogingen is eindelijk gelukt om het internet te organiseren. Kent de....
Rianne Ogink: est arrivée
Daar ging ik dan, m’n rode praalwagen tot de nok toe gevuld en vergezeld door een vriendin, op weg naar Bordeaux. Al mee blèrend op toepasselijke roadtrip muziek als Fleetwood Mac....
Rianne Ogink: Hoi, ik ben Rianne en ik ben...
Hoi, ik ben Rianne Ogink en dit is mijn eerste wijnavonturenbijdrage voor De Grote Hamersma. Elke keer als ik mezelf weer voorstel is het een nieuwe kans op een eerste indruk. Een....

De Grote Hamersma Online Wijn-Spijscursus
Leer welke wijn smaakt bij welk gerecht. Pak kurkentrekker en mes en vork en maak een ‘studiereis’ door de wereld van wijn en spijs. Leer in ‘gewone mensentaal’ over de negen popul....
De Grote Hamersma Online Wijncursus
Vergroot je wijnkennis en haal je officiële Wijnproefessional-diploma. Nu tijdelijk met gratis Mezzacorona Airtender pakket twv € 14,99. Geen vooropleiding vereist: alleen lekkere....
Bio-onlogisch?
Volgens het Franse biologische agentschap, Agence Bio (AB), zijn 448 Franse telers in 2022 gestopt met biologisch gecertificeerd zijn, terwijl 188 telers in 2020 waren gestopt. Het....