Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen - De Grote Hamersma

Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen

Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zit erop en het lijkt een goed jaar te worden voor Bordeaux. Met de hoge schimmeldruk was het even spannend dit seizoen, maar bij château Palmer hadden we het goed onder controle. Vintage 2023 staat in het teken van goede kwaliteit druiven en zeker niet onbelangrijk, ook een goede hoeveelheid. Het stokje wordt nu overgedragen aan de wijnmaak teams.

Sinds vorige week ben ik verhuisd en aan de slag bij château Couhins in Pessac-Léognan voor de vinificatie. Het is een relatief klein bedrijf met een goede 30 hectare wijngaard, net even iets minder fancy en met een klein team. Wat voor werktijden ga ik hebben? Ben ik klaar voor zesdaagse werkweken? En hoe zullen de komende drie maanden bevallen in een donkere wijnmakerij zonder alle frisse buitenlucht en zonnestralen? Een tikje nerveus bekeek ik de afgelopen weken de weersberichten, wanneer zouden we van start mogen? Druiventrossen meten, wegen, proeven en analyseren. De spanning is om te snijden, want moeder natuur is genadeloos. Met de dag knallen die suiker levels omhoog en daalt de zuurgraad, het is zoeken naar het perfecte moment.

Eind augustus, de 24e om precies te zijn, is bij château Couhins het startsein gegeven. Dagelijks bij binnenkomst bouwen we eerst de receptie hoek op. We hebben nodig: een soort van roltrap die alle druiven de pers in kiept, een schuddende sorteertafel en als laatste iemand met brute kracht. Jawel, die aangewezen persoon ben ik, ‘want die Nederlanders zijn zo lekker lang’. Merde. Het doel van de vibrerende tafel is om alle verschrompelde druifjes eruit te schudden waarna het team de rest van de onzuiverheden zoals rot er tussenuit knipt. Het gevoel tijdens het sorteren is vergelijkbaar met wanneer je in een trein zit en je probeert het uitzicht stukje voor stukje scherp te zien. Onmogelijk dus. Er gaan zo’n zes pallets, à veertig kratjes van twaalf kilo per stuk in de pers. Dit is ongeveer goed voor zo’n drie ton aan druiven, 3000 kilo dus. Op de vraag of ik klaar ben voor dit fysieke sjouwwerk? Na dag vijf twijfelde ik eraan. De eerste blaren stonden op mijn handen en m’n rug begon te protesteren. Gelukkig ben ik inmiddels gewend. Het een goede dagelijkse workout geworden om de overdaad aan madeleines te compenseren. 

Na dat gesjouw hebben we wel een koffietje verdiend. Je weet wel, zo’n klassiek lauwwarm ‘bakkie pleur’ uit een pot die al vier uur op het warmhoudplaatje staat. De druivenpers staat ondertussen lekker te draaien en nadat we een goede sloot cafeïne naar binnen hebben gegoten kan het tetris project beginnen. Alle druiven die vanuit de wijngaard worden binnengebracht moeten eerst een nacht in de koelcel. Je weet wel, zo’n koelcel waar alles precies in past. Heb je de eerste pallet niet perfect geplaatst, dan kom je daar bij de laatste achter. Vervolgens laat je collega een steekwagentje omkiepen en voor je het weet ben je twee uur verder. Dit zijn de reallife stuggles tijdens de oogst, geen romantiek of glamour te bekennen. 

Wat ik zo mooi vind aan dit fysieke ploeterwerk in de kelder? Je bent met een team en je hebt samen een doel, een einddatum en meteen een resultaat. En eindelijk komt mijn sommeliers achtergrond een beetje van pas. Ik ben verantwoordelijk voor de analyses en samen met de wijnmaakster proeven we alle batches door. Is het in balans? Hoe zit het met de zuren? Hebben we bitters? Moeten we het persprogramma aanpassen? Welk sap is voor de grand vin en elke gaat naar het tweede label? Alle aspecten van wijnmaken komen voorbij. Theoretisch gezien weet ik precies wat er gaat gebeuren, maar de praktijk is toch weer veel gevarieerder. Zoveel opties en zoveel keuzes, super leerzaam! 

We doen één, twee of drie persen op een dag afhankelijk van het plukmoment per perceel. Dit is vergelijkbaar met werkdagen van vijf, negen of veertien uur. Ik hoop dat moeder natuur me een beetje genadig is. Maar hoe dan ook ben ik dankbaar voor deze kans om ervaring op toe doen. Klein besefmoment, dit is mijn eerste echte officiële baan in Frankrijk, dit is mijn nieuwe carrière. Ik ben benieuwd wat de toekomst voor me in petto heeft!

À bientôt!
Rianne

bekijk hier alle verslagen van Rianne

Alle artikelen in de categorie:

Top 10 supermarkt chardonnay onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 chardonnay onder 10 euro uit de supermarkt van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen. Maar er zijn nog veel meer lekkere chardonnay wijnen onder de 10 euro daaro...

Maak kennis met Favoritos!

Ontdek Chili en haar betoverende wijnen. Leer meer over het verhaal achter de gepassioneerde familie en bekijk hier de mini-docs over de makers van Favoritos wijnen. En doe zondag 23 juni mee aan een ...

Top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 supermarkt sauvignon blanc onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen. Maar er zijn nog veel meer lekkere sauvignon blanc wijnen daarom vind je hier...

Rianne Ogink: Laat de oogst beginnen

Laat het oogsten maar beginnen! De afgelopen weken hebben we de nodige kilometers langs alle percelen gemaakt. De wijngaardmanagers en teams kunnen opgelucht ademhalen, hun werk zit erop en het lijkt ...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.