Zo doet men dat in Somontano

Advertorial

08 dec., 2020

Tien jaar geleden verscheen er een interview waarin een aantal Spaanse toonaangevende wijnproducenten hun zorgen uitsprak over klimaatverandering, de invloed daarvan op de wijnwereld en vooral welke voorzorgsmaatregelen er al werden genomen. Zo werden er destijds in Somontano volop wijngaarden aangeplant omdat het daar beduidend koeler is. 

‘Dit zou over een jaar of veertig wel eens de ideale plek kunnen worden om wijn te verbouwen’ zo werd er gemeend. Zelfs werd er proefwijngaarden aangelegd op 1200 meter. Nog ongeschikt omdat de wijnranken in de lente door de vorst zouden sneuvelen, ‘maar over twintig, misschien dertig jaar niet meer…’ En de ervaring zou hen veel gaan leren. 

Een wijnproducent van wereldfaam die actief is, is González Byass. Ook zij doen onderzoek naar de invloed van de klimaatverandering op de groei van druiven. Hoe houden de internationaal bekende druiven zich er? Wat betekent het voor lokale rassen? Wat gebeurt er met het genetisch materiaal als de temperatuur straks drie graden hoger komt te liggen? Welke druiven presteren dan nog wel en welke niet meer? 

In Somontano is González Byass eigenaar van het internationaal toonaangevende wijnbedrijf Viñas del Vero. En behalve voor de wijndrinker hebben zij ook nog eens meer dan warme belangstelling voor Moeder Aarde. Dat heeft zeker meegewogen bij de uitverkiezing in 2019 tot Winery of the Year door Wine Enthousiast. 

Neem bijvoorbeeld hun project VIDAS. Daarin steunt Viñas del Vero met investeringen en know how projecten in Somontano op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Een goed voorbeeld daarvan zijn bijvoorbeeld hun inspanningen in de Pyreneeën. Samen met plaatselijke natuurbeschermers hebben zij ‘Following the footsteps of the glacier’ opgezet, een initiatief tot behoud van de gletsjer die al sinds mensenheugenis deel uitmaakt van de Pico Cotiella. Het is hun eerste project maar daar zal het niet bij blijven. 

Viñas del Vero wijnen