Wat is jouw Motiv om alcoholvrije wijn te drinken?

Alcoholblij of alcoholvrij?

In de Kerstbijlage van de Volkskrant lazen we een bijdrage van journalist en schrijver Angela Wals. ‘Verheerlijk dronkenschap niet met stoere verhalen’ kopte het artikel. Daarin ontboezemt zij dat drankverhalen haar niet vreemd zijn. 

‘Alcohol viel met van alles samen: gezelligheid, ontspanning, vrijdagmiddag, zaterdagavond, restaurants, kermis, camping, schaatsen. Het type drinken waarvan (nog steeds) bijna niemand opkijkt: in gezelschap, niet om verdriet te verkleinen, maar om de vreugde te vergroten.’ Om te vervolgen met: ‘Verhalen over katjelam eindigen doen het goed, maar ze voeden de norm dat dronken worden een puik plan is’, lezen we, en ze schroomt niet om een voorbeeld uit haar zeer directe omgeving te openbaren. ‘Mijn vader kan ze nog steeds goed vertellen. Na een inschatting van iemands hijskracht – ‘Zuipt als de kat melk’ - begint hij met ogen vol pret aan een puntgaaf verslag van het bacchanaal. En toen bleek dat we een fles sambucca soldaat hadden gemaakt.’ Korte stilte. ‘De man!’. Klap op tafel. Bulderlach.

Nu lezen wij dergelijke artikelen altijd met graagte. En omdat ‘alcohol het nieuwe roken is’ verschijnen deze de laatste jaren veel. Om bijna altijd tot de conclusie te komen dat drankgebruik en drankmisbruik in een adem worden genoemd. Dat is ook hier het geval. En de door Wals terloops geponeerde stelling ‘alcohol is schadelijk voor het lichaam, weten we allemaal’ is eveneens voor haar eigen rekening. Omdat er namelijk ook legio wetenschappelijke onderzoeken in binnen- en buitenland zijn verschenen die tot andere conclusies komen. Of deze in ieder geval nuanceren. En niet van universiteiten die gesponsord worden door de alcoholindustrie. Overdadig drinken: nee (en zeker geen fles sambucca) maar tegen een glas wijn, al dan niet bij de dagelijkse maaltijd, is niets in te brengen, luidt niet zelden de conclusie. Sommige geleerden vinden zelfs dat twee glazen per dag mag. 

Kent wijn dan een status aparte? Wat ons betreft wel natuurlijk, rood, wit en rosé gekleurd als we zijn, maar er zijn ook onderzoeken naar gedaan, waarin het op een hoop gooien van wijn en sterke drank van de nodige kanttekeningen wordt voorzien. Enfin. Verheerlijken we wijn drinken? Een beetje wel natuurlijk. Maar we ‘verheerlijken dronkenschap niet met stoere verhalen.’ En al beoordelen we jaarlijks 8000 flessen, wij drinken nooit teveel. Dronken mensen. Houden we niet van. Gelal = gelul. Zijn we ook geen fan van. Decorumverlies? Vreselijk. 

Zodoende drinken wij nooit teveel. Een enkel proefpanellid doet dat zelfs helemaal niet meer en proeft alleen nog. Smaakpapillen zitten namelijk niet in de keel. Een ander praktiseert al jaren twee alcoholvrije dagen in de week. Dat telt op tot meer dan honderd dagen van vrijwillige drooglegging per jaar, en dat zijn er opgeteld zeventig meer dan dat zo nadrukkelijk gepropageerde Dry January. En ook de anderen spugen meer uit dan ze doorslikken.

En hoe zit dat dan met alcoholvrij? Daar kunnen we hoe dan ook niet meer omheen. Dat is een categorie die 50 procent per jaar groeit. En overigens hebben we ook helemaal niets tegen alcoholvrij. Dus ook niet tegen wijn zonder alcohol. Maar we hebben wel iets tegen alcoholvrije wijn die vies is. En met name ‘in de begintijd’ van deze categorie was dat bij veel flessen die we proefden nadrukkelijk het geval. We vroegen ons dan ook af waarom degenen die voor de nuloptie kozen per se het woord ‘wijn’ op het etiket wilden hebben terwijl er zoveel veel smakelijker alternatieven voorhanden waren. Van druiven- en vruchtensap tot zelfgemaakte drank op basis van thee. Van alcoholvrij bier tot (licht-alcoholische) kefir en kombucha. Kortom, in den beginne waren we kritisch. Heel kritisch. 

Maar er lijkt licht te gloren aan het eind van de glasbak. Tijdens grote proeverijen voor onder andere het AD zagen we de kwaliteit slokje voor slokje toenemen. Inmiddels telt de database 55 wijnen die hoger scoorden dan de tenminste verlangde 7. 

Constateerden we - behalve die ‘voldoende’- nog meer overeenkomsten? Zekers. Wat opvallend was dat met name de lekkerst smakende alcoholvrije wijnen afkomstig bleken van producenten die sowieso al een reputatie genoten omdat ze goede wijnen mét alcohol maakten. Als de basis goed is, pakt een alcoholvrije interpretatie daarvan beter uit, zo zou je kunnen concluderen. Een daarvan is al een paar jaar een vaste waarde in onze database, en dat is Weingut Leitz uit de Rheingau die zijn wijnen onder het label Motiv door Gall & Gall gevoerd weet. 

De alcoholvrije wijnen van Leitz

droog Wit
14 november 2021
Leitz
Sparkling Riesling 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
Leitz kende ik al van zijn goede ‘gewone’ rieslings. En het lijkt er inmiddels op dat als de basis deugt ook een alcoholvrije editie goed smaakt. Al eerder proefde ik....

Te koop bij Gall & Gall

€ 9,99
licht Wit
23 november 2021
Leitz
Riesling 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
De mousserende editie van deze alcoholvrije riesling prima in orde. En wat de 'stille' versie betreft hebben we ook een prima motief om een glas te drinken: die is namelijk....

Te koop bij Gall & Gall

€ 8,99
licht Rood
23 november 2021
Leitz
Pinot Noir 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
'Alcohol free wine' meldt het etiket. Mag je als wijnmaker erop zetten als de wijn in kwestie 0,5 procent alcohol bevat. Ben je zwanger en ga je echt voor de....

Te koop bij Gall & Gall

€ 8,99
droog Rosé
23 november 2021
Leitz
Sparkling Rosé 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
Drie wijndruiven. En toch 0 procent alcohol. Leitz heeft er ervaring mee. We proefden al eens zijn line up voor de Grote AD Alcoholvrij Test en toen gooiden de wijnen....

Te koop bij Gall & Gall

€ 9,99
licht Wit
23 november 2021
Leitz
Blanc de Blancs 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
Is wat molliger, milder en wat droger dan de riesling van Leitz waarin ook de nuloptie is gelicht. Gedroogde appel en toch sappig en fris. Partje perzik en witte besjes.....

Te koop bij Gall & Gall

€ 9,99
licht Rood
23 november 2021
Leitz
Cabernet Sauvignon 'Motiv'
Alcoholvrij
- Rheingau
Het blijft natuurlijk alcoholvrij. Kortom, de 'echte' wijndrinker mist wat maar wie per se rood zonder die levensbedreigende component wenst te drinken hoeft bij deze cabernet sauvignon niet bang te....

Te koop bij Gall & Gall

€ 8,99

Het pure van Chili
‘Het is een kas zonder dak’. ‘Het is een paradijs voor wijnmakers…’. Zomaar een paar superlatieven waarmee een van de belangrijkste wijnlanden ter wereld wordt aangeduid. Die laats....
Rianne Ogink: Hoe ik mijn baan inruilde voor een wijnkelder
Ik maak wijn! Een gek idee eigenlijk. De dagen in de wijnmakerij vliegen voorbij en door alle drukte realiseer ik het me niet altijd, maar ik maak gewoon wijn. Natuurlijk ben ik op....
Rianne Ogink: Wijnvrouwen van Bordeaux
Vaak krijg ik de vraag, “hoe is het om in een klassieke mannenwereld te werken zoals Bordeaux?”. Een uitspraak gebaseerd op een hoop aannames en vooroordelen, niet gek overigens. F....