Hoe kun je het best een open fles wijn bewaren? - De Grote Hamersma

Hoe kun je het best een open fles wijn bewaren?

door Esmee Langereis

Non-Spoiler:) meerdere tests van verschillende methodes en gadgets hebben bewezen dat de beste manier om je open fles wijn te bewaren in de koelkast is, met de kurk erop. En dan zijn er nog een paar slimme trucjes…

Wat is het probleem?
Alles is relatief natuurlijk, maar je wilt je wijn denk ik graag drinken voordat ’ie in azijn verandert. Dat is wat er uiteindelijk gebeurt als wijn langdurig wordt blootgesteld aan zuurstof. En zodra de kurk of dop van de fles is geweest start het oxidatieproces direct. Geen nood, er is een aantal trucjes om dit proces te vertragen.

Waar bewaar je een open fles wijn? 
In de koelkast. Ook rood? Ja, ook rode wijn blijft daar langer goed. Net als je boterhamworst en je bekertje yoghurt. Het oxidatieproces dat de wijn aantast wordt afgeremd door kou. Je rekt de houdbaarheid op door de fles koel en donker te zetten. Warmte en licht versnellen het proces juist.

Hoe lang kun je een open wijn bewaren? 
In de regel drie dagen, maar vaak langer. Wit blijft wat langer fris dan rood. Mousserende wijnen zijn lastiger, niet zozeer qua smaak maar qua bubbels. (De truc met het theelepeltje is helaas een wassen neux.) Sluit de fles af met een champagnestopper of drink ‘m dezelfde dag op.

Conserveringsmiddelen
De houdbaarheid van een wijn hangt ook van de hoeveelheid conserveringsmiddelen. Sulfiet is daar een voorbeeld van, dus massaproductie-wijnen blijven gemiddeld langer overeind dan biologische of natuurwijnen - al zijn er ook prachtige stabiele vin naturels die het weken (!) uithouden of zelfs beter gaan smaken door geleidelijke oxidatie. (Deze rode natuurwijn bijvoorbeeld blijft wel langer dan een week goed in de koelkast)

Suiker is ook een natuurlijke conservator, dus zoete /dessertwijnen blijven langer goed, toch zeker wel een week.  

Hoe weet je of een open wijn nog goed is?
Door te ruiken en te proeven. Voordat de wijn naar azijn gaat ruiken en smaken, wordt ‘ie eerst een beetje muf en verliest hij zijn fruitige aroma’s. Beetje ijzerachtig of sherryachtig kan ook. Je kunt de wijn dan trouwens nog gewoon drinken, al zul je er minder plezier aan beleven. In het ergste geval drink je een slok azijn. Krijg je niks van.

Je kunt soms ook zien dat een wijn aan het oxideren is, bij witte maar vooral bij rode wijnen: schenk een bodempje in een wijnglas en houd het glas horizontaal boven een wit oppervlak. Als de rand van de wijn oranje of bruinig oogt, kan dat duiden op oxidatie. 

Tools & gadgets om je open fles wijn te bewaren
Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt om langer te kunnen genieten van je fles wijn.

Pompjes om de lucht eruit te pompen (zoals VacuVin), een plastic schijfje dat je in de fles duwt dat op het wijnoppervlak blijft drijven en busjes met gas dat je in de fles spuit om een afsluitend laagje te vormen op de wijn (Wineprotector en Vinofresh). En dan is er ook nog de Coravin. Harold beschreef zijn ervaringen met dit slimme apparaat dat je fles een glas wijn weet te ontfutselen zonder de kurk eruit te halen, en bespreekt ook nog een paar andere gadgets. 


Tip 1 - Correct terugkurken

Pardon? Ja, je hoort het goed: de kurk op de juiste manier terug in de fles stoppen houdt de wijn langer goed. Daarmee begin je trouwens al tijdens het drinken. Elke keer nadat je uit de fles geschonken hebt, doe je de dop of kurk er weer terug op. En dan met de ‘schone’ kant naar boven, en de gebruikte onderkant terug in de fles. Er zit namelijk meer viezigheid aan die ‘schone’ kant dan aan de wijnzijde. 

Tip 2 - Overschenken in een klein flesje

De truc is de hoeveelheid zuurstof in een open fles tot een minimum te beperken. Dat bereik je eenvoudig door je wijn over te schenken in een half flesje, dat je vervolgens in de koelkast bewaart. 

Tip 3 - Knikker wat knikkers in je fles wijn

Leuke test: om de hoeveelheid zuurstof in je open fles tot een minimum te beperken, vervang je die door knikkers. Gooi net zoveel (in een hete vaatwasser gereinigde) knikkers in de fles, tot de wijn weer tot de hals reikt. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd, maar ik ben benieuwd naar jullie bevindingen > post ze op onze insta of facebook!


Alle artikelen in de categorie:

Top 10 rosé onder 10 euro

Welkom bij De Grote Hamersma, waar we de top 10 rosé wijnen onder de 10 euro presenteren. Ontdek betaalbare rosés die je smaakpapillen zullen verrassen zonder je portemonnee te belasten. Onze select...

Groene rosé

De zon draait al weer warm. De natuur heeft weer kleur op de wangen. En daarmee neemt ook de dorst naar de vrolijkste aller wijnsoorten toe. Alle seinen staan weer op groen voor rosé. Nog even voor a...

Top 10 pinot grigio onder 10 euro

Hier vind je de actuele top 10 pinot grigio onder 10 euro van alle door ons geproefde en beoordeelde wijnen nu verkrijgbaar in de winkel. Maar er zijn nog veel meer lekkere tempranillo wijnen daarom v...

Hoe kun je het best een open fles wijn bewaren?

door Esmee Langereis Non-Spoiler:) meerdere tests van verschillende methodes en gadgets hebben bewezen dat de beste manier om je open fles wijn te bewaren in de koelkast is, met de kurk erop. En dan z...

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.