Bio-onlogisch?

Groenvoorzieningen

Volgens het Franse biologische agentschap, Agence Bio (AB), zijn 448 Franse telers in 2022 gestopt met biologisch gecertificeerd zijn, terwijl 188 telers in 2020 waren gestopt. Het aantal telers dat begon met de omschakeling naar biologische certificering daalde van 1510 in 2021 naar 222 vorig jaar.

"Biologische sector bevindt zich in een crisis", zegt Loïc Madeline, algemeen secretaris van Fnab, de Franse organisatie voor biologische landbouw.

Samen met de inflatie wijten biologische verenigingen zoals Fnab de teloorgang van de biologische verkoop aan de opkomst van het rivaliserende HVE label. HVE is een Frans label dat staat voor meer biodiversiteit in de wijngaarden, beperkt gebruik van pesticiden en meststoffen en het gecontroleerde gebruik van water.

"HVE is een directe concurrent geworden van gecertificeerde biologische producten; HVE-wijnen die tegen lagere prijzen worden verkocht, vervangen gecertificeerde biologische referenties in de schappen", zegt Madeline.

Bekijk hier alle verzamelde Groenvoorzieningen

Rianne Ogink: Handenvol biodynamische koeienpoep
“Some career choices led me to this”. Dat is wat ik dacht toen ik op een blauwe maandag gefermenteerde schijt uit 132 opgegraven koehoorns stond te peuteren.
Rianne Ogink: Een primeur in Bordeaux
Even voor een dagje geen student, maar weer als sommelier op pad. Heerlijk was het! Met het team van wijnkoperij Okhuysen mocht ik de fameuze ‘en primeur’ wijnen proeven op de rech....
Job Seuren: De invloed van geur in een restaurant
In de eerste les van elke basiscursus wijn leer je een ding als eerste: proeven doe je met je neus. Ben je verkouden en je ruikt niks heb je ook niks aan wijnproeven, want je proef....