21 okt., 2020

De 10 lekkerste wijnen uit Portugal

onder de 10 euro

Nu de temperaturen al aardig dalen, is het tijd voor huiselijke zondagmiddagen met een glaasje rood uit warmere oorden. Wij selecteerde voor het AD tien Portugese wijnen onder de 10 euro.

Port! Dat is haast het eerste waar iedereen aan denkt bij het land Portugal, het lijkt wel een pavlovreactie. Niet zo vreemd ook, als je de naam van het land in ogenschouw neemt. Inmiddels heeft de buurman van Spanje zoveel meer te bieden dan die eeuwenoude troef met dat hoge alcoholpercentage. Vooruit, ook Mateus rosé is typisch Portugees, maar over die halfzoete belletjes ga ik het hier vandaag niet hebben.

De laatste twintig jaar heeft in Portugal een stille revolutie plaatsgevonden. Ja, geen haast dus. Zo hebben nieuwe universitaire wijnbouwopleidingen het levenslicht gezien, en ook de oenologieopleidingen (over biochemische aspecten van wijnbereiding) hebben een enorme vlucht genomen. Jonge wijnmakers liepen over de hele wereld stage, het vertrouwen in eigen kennis en kunde groeide.

Laat Portugal nu ook een ongekend aanbod hebben van autochtone druiven. Eenkennige types die nergens anders zo mooi tot hun recht komen, soorten die onderscheidende wijnen opleveren. Voor de liefhebber die eens wat anders blieft dan die onvermijdelijke cabernet sauvignon, merlot of syrah presenteren we er tien. Authentiek, gloedvol en karaktervol rood dat zich ook in Nederland thuisvoelt nu het onvermijdelijke najaar zich weer heeft gemeld.

(dit artikel verscheen eerder in het AD, regionale kranten en AD online)


De 10 lekkerste wijnen onder de 10 euro uit Portugal