Marlborough District in Nieuw-Zeeland heeft hard aan de weg getimmerd om het nieuwe mekka van de sauvignon blanc te worden. Velen weten inmiddels niet beter. Maar dat is niet altijd zo geweest, en zal waarschijnlijk ook niet altijd alleen dat blijven.
Marlborough District
Eerst een stukje geschiedenis. Marlborough is genoemd naar John Churchill (1650-1722), de 1e Hertog van Marlborough en verre voorvader van Winston Churchill. Hij dankte zijn roem aan zijn prestaties als veldheer tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1713). Die oorlog ging tussen een coalitie onder leiding van de Fransen van Lodewijk XIV enerzijds en alliantie van o.a. Engeland, de Nederlandse Republiek en Habsburgs Oostenrijk anderzijds. Marlborough en Eugenius van Savoye (1663-1736), een Fransman in Oostenrijkse dienst, waren de leidende veldheren aan de geallieerde kant.
De roem van de Duke of Marlborough was halverwege de 19e eeuw nog steeds zo groot dat een nieuwe provincie in het toen nog Britse Nieuw-Zeeland naar hem werd genoemd. Blenheim, de hoofdstad van Marlborough, ontleent zelfs zijn naam aan een van de beroemdste veldslagen van Churchill: de Slag bij Blenheim uit 1704. Churchill deelde daar echter het commando zoals meestal met Eugenius van Savoye. Men had het district of de stad dus ook Savoye kunnen noemen. Maar ja, het Britse chauvinisme…
In Nederlands en Belgisch Limburg hebben ze overigens minder goede herinneringen aan Marlborough. Tijdens een veldtocht plunderden zijn soldaten daar hevig en werd bij wijze van tactiek van verschroeide aarde de oogst vernield. Sindsdien bestaat daar een traditie om zogenaamde Poppen van Malbroek te verbranden. Ook worden vogelverschrikkers er wel aangeduid als Malbroek. Marlborough, van vogelverschrikker tot wijnicoon.
Wijnbouw in Marlborough
Van oudsher was de wijnbouw in Nieuw-Zeeland geconcentreerd op het Noordereiland. De Britten hadden vroeger een voorkeur voor versterkte en ook zoetere wijnen, en daarvoor was het Noordereiland geschikter, want dat heeft een warmer klimaat. Pas een halve eeuw geleden kwam de wijnbouw in Marlborough op het Zuidereiland serieus op gang. Inmiddels komt uit die streek ongeveer driekwart van alle Nieuw-Zeelandse wijn. De zuidelijkere ligging, hetgeen op het zuidelijk halfrond een koeler (!) klimaat betekent, maakt de streek vooral geschikt voor wijnen op basis van druiven die het in Europa in de meer noordelijke streken goed doen.
Het grote succes kwam met de introductie van de sauvignon blanc. Het succesnummer van de Franse Loirestreek heeft in Marlborough een tweede thuis gevonden. De druif heeft het daar zo naar z’n zin, en de lokale wijnboeren doen zo hun best, dat de wijnboeren aan de Franse Loire hun tegenvoeters met argusogen in de gaten houden. Mount Fishtail is daar een voorbeeld van.
Mount Fishtail
Het wijnbedrijf Mount Fishtail heeft een klein Nederlands tintje doordat de oprichter getrouwd was met een Nederlandse. Het bedrijf is genoemd naar een berg met een opvallend uiterlijk, die in de verte waakt over de wijnstreek. Door de dubbele piek lijkt hij op een vissenstaart, hetgeen zijn naam verklaart.
Inmiddels is Mount Fishtail verkocht aan Southern Starz, dat wijnbedrijven bezit in Nieuw-Zeeland, Australië, Zuid-Afrika, Chili en Argentinië. Zo’n beetje het hele zuidelijk halfrond dus, waar het tijdens onze winter zomer is en omgekeerd. Dus zij komen steeds als eerste met nieuwe jaargangen op de proppen.
De sauvignon blanc van Mount Fishtail is nu een gewaardeerde klassieker. De wijnmakers hadden al spoedig begrepen dat de klimaatomstandigheden die gunstig zijn voor sauvignon ook andere noordelijke Europese druiven moeten kunnen plezieren. De Bourgondische pinot noir bijvoorbeeld. Daar maken ze bij Mount Fishtail ook een prima wijn mee. En door een heel klein beetje pinot noir bij de sauvignon te doen creëerden ze een uitstekende Blush.
Pinot Grigio
De stap naar de pinot gris lag dus eigenlijk voor de hand. Daarvan worden goede en populaire wijnen gemaakt in o.a. de Franse Elzas en op enige hoogte in Noord-Italië. Met name de Italiaanse pinot grigio is de laatste jaren erg populair, hetgeen waarschijnlijk ook verklaart waarom ze in Nieuw-Zeeland hebben gekozen om de wijn op de markt te brengen onder de Italiaanse naam.
Met deze pinot grigio bewijst Mount Fishtail het potentieel van de streek voor druiven uit gematigde streken én de kunde van zijn wijnmakers. Hij is knisperig droog met mooie zuren, wat perzik en limoen. Hij steekt veel pinot grigio’s die nu zo populair zijn niet alleen naar de kroon maar ook voorbij. Zo bezien verdient hij misschien eerder de titel pinot gris.
Door De Grote Hamersma beloond met een 8,5.
Met duurzaamheidslabel van Sustainable Winegrowing New Zealand.
Te koop bij Jumbo