Montaignan weet wat lekker is

Vorig jaar vroeg Montaignan aan een aantal professionele lekkerbekken wat volgens hen goed zou passen bij hun Pays d’Oc syrah, chardonnay en rosé. Daarvoor stapten zij binnen bij drie Amsterdamse restaurants die de Franse keuken hoog in het vaandel hebben. In Le Garage, Auberge Jean & Marie en Oud-Zuid vroegen ze destijds aan de chef-kok van dienst een bijpassend gerecht te bedenken en te bereiden.

Dit keer is Montaignan met hun wijnen de grens over gegaan: alleen wat de keuken betreft overigens. Tijdens dit uitstapje dienden zij bij koks tevens kookboekenschrijvers van naam en faam hetzelfde verzoek in. Aldus gingen Julius Jaspers, Judith Cyrus en het echtpaar Mascha Lammes-Ronald Giphart en maakten zij een naadloos aansluitend gerecht uit hun nieuwe kookboek. Het resultaat vind je hier, inclusief de recepten, zodat je deze ook thuis kunt maken.

Syrah en sateh daging

Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft gemaakt, De BBQ Atlas. 

Daaruit maakt hij zijn kijk op rundersaté, sateh daging. Omdat hij vindt dat het sappige, wat peperige van dit Zuid-Franse rood er zo mooi bij combineert.

naar het recept >

Rosé en tjiem tjiem kip

Montaignan heeft een fles van hun rosé laten bezorgen bij Judith Cyrus. Behalve dat zij kok is, zelfs nog in de keuken heeft gestaan bij niemand minder dan Yotam Ottolenghi heeft zij ook een geweldig kookboek geschreven, Paramaribo.

Daaruit maakt zij tjiem tjiem kip. Omdat zij vindt dat het fruitige, kruidige, verfrissende en dorstlessende van deze Zuid-Franse rosé er zo mooi bij combineert.

naar het recept >

Chardonnay en schelpjes à la Sea Salt Saloon

Montaignan heeft een fles van hun chardonnay laten bezorgen bij Mascha Lammes en Ronald Giphart. Los van het feit dat zij zelf erg houden van wit met wat meer vulling hebben ze ook samen net een nieuw kookboek geschreven, Met Mes en Stokjes. En laat daar nou toevallig een gerecht in staan waarbij deze heel goed past.

Hun schelpjes à la Sea Salt Saloon combineert namelijk geweldig met het elegante, licht-romige en gulle van dit Zuid-Franse wit.

naar het recept >

Meer informatie over Montaignan:

website - instagram - facebook - linkedin

Alle artikelen in de categorie:

Rianne Ogink: Oude en toekomstige wijntradities

Voor een bliksembezoek van welgeteld zesendertig uur was ik vorig weekend in Amsterdam. De leden van Pessac-Léognan appellatie waren uitgenodigd voor een proeverij georganiseerd door de “commanderi...

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Montaignan weet wat lekker is

Vorig jaar vroeg Montaignan aan een aantal professionele lekkerbekken wat volgens hen goed zou passen bij hun Pays d’Oc syrah, chardonnay en rosé. Daarvoor stapten zij binnen bij drie Amsterdamse r...