Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah

Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft gemaakt, De BBQ Atlas.

Daaruit maakt hij zijn kijk op rundersaté, sateh daging. Omdat hij vindt dat het sappige, wat peperige van dit Zuid-Franse rood er zo mooi bij combineert.


Ingrediënten 

sweet soy*
2 el ketjap manis
2 tenen knoflook, gehakt
1 cm gember, geraspt
1 tl kurkuma
1 tl komijnzaad
1/2 tl cayennepeper
1 tl vissaus

*sweet soy

100 g sjalot, gesnipperd
4 el rijstolie
3 tenen knoflook, fijngesneden
1 rawit (bird’s eye chili), fijngesneden
3 el pinda’s, fijngehakt
100 ml ketjap manis
limoensap

Bereiding

Fruit de sjalot goudgeel in de rijstolie. Voeg de knoflook toe, bak even door en passeer door een zeef. Vang de olie op en bewaar voor een andere toepassing.

Vijzel of maal de sjalot en knoflook fijn met de chili en pinda’s. Voeg de ketjap toe en breng op smaak met limoensap.

1. Meng de olie van de sweet soy met de ketjap, knoflook, gember, kurkuma, komijn, cayennepeper en vissaus tot een marinade.

2. Marineer het vlees 6 uur in de marinade in de koeling, laat uitlekken en rijg aan de bamboespiesjes. Leg de spiesjes minimaal 30 minuten in een bakje water met een gewicht op de spiesjes, daardoor verbranden ze iets minder snel. Ke kunt natuurlijk ook rvs-spiesjes nemen.

3. Stook de BBQ naar de juiste temperatuur/hoogte (heet|250 °C|3).

4. Schroei het vlees rondom dicht en gaar tot de gewenste kerntemperatuur (50 °C voor rosé, wat best mag met diamanthaas).

5. Serveer met de sweet soy.

Meer informatie over Montaignan:

website - instagram - facebook - linkedin

Alle artikelen in de categorie:

Wijn met autoriteit of gewoon zelfverzekerd?

Regelmatig vind ik mezelf terug in de filosofieles van de middelbare school. Mijn docent haalde een filosoof aan, al kan ik helaas nergens meer vinden welke, die stelde dat er meer overeenstemming is ...

Rianne Ogink: Cuvé Roulette

De wijnen zijn uitvergist, het zit daar waar nodig in een barrique en de kelder is weer super ‘propre’. Nu is het moment daar, we gaan blenden. Jaargang 2022 heeft rustig kunnen rijpen en is klaar...

Moldavië: wijnland in spagaat

Aan de ene kant willen Moldavische wijnmakers de West-Europese markt veroveren met betaalbare supermarktwijnen, gemaakt van druiven die we allemaal kennen: sauvignon blanc, pinot grigio en chardonnay ...

Julius Jaspers: Recept voor sateh daging bij syrah

Montaignan heeft een fles van hun syrah laten bezorgen bij Julius Jaspers. Inderdaad, wie kent ‘m niet? Maar wat je misschien nog niet wist is dat hij net een nieuw kookboek heeft gemaakt, De BBQ At...