Wie aan Valencia denkt, denkt zon, sinaasappels en… Bobal. In het binnenland, op de hoogvlakte van Utiel-Requena, is deze inheemse druif al eeuwen de lokale held. Het klimaat is er continentaal met mediterrane invloed, de hoogte loopt op tot zo’n 900 meter en de temperatuurverschillen tussen dag en nacht houden de zuren levendig. Niet voor niets beslaat Bobal hier grofweg twee derde van alle aanplant; zelfs bijna de helft bestaat uit oude stokken.

In die context opereert Vicente Gandía, een familiebedrijf uit 1885 dat onder meer het Hoya de Cadenas-landgoed in Utiel-Requena bezit. Vanuit deze basis groeide het uit tot een van de grotere Spaanse wijnhuizen, actief in tientallen landen en met wijnen uit meerdere herkomsten – van DO Valencia en Utiel-Requena tot cava. Het huis combineert historische wortels met moderne schaal en internationale distributie.
De merknaam El Miracle is het speelse visitekaartje van die strategie. Bij het 135-jarig bestaan werd de lijn neergezet als “meer dan wijn”, een designicoon (geribbelde fles), toegankelijke stijl en scherpe prijs. Het idee: veel beleving voor weinig geld. Die positionering zie je terug in de winkel: €6,99 bij PLUS voor rood (No. 01), wit (No. 03) en rosé (No. 05).

Bobal past perfect bij het terroir daar: dik schilletje, rijk aan kleurstoffen en tannine, zeer droogteresistent en opvallend goed in het vasthouden van frisheid in een warm klimaat. In de betere hooggelegen percelen geeft dat donker fruit, kruidigheid, soms lavendelachtige tonen, en een fijne spanning in de afdronk. De reputatie gaat al jaren van “bulk” naar “beter”, en producenten als Vicente Gandía profiteren daarvan door Bobal zuiver of slim geblend te brengen.
El Miracle No. 01 kiest voor precies die gulden middenweg: vooral Bobal met een scheut Cabernet Sauvignon voor extra ruggengraat. Het levert een donkergetint, soepel maar stoer rood op waar je meteen aan bramen en bessen denkt. Wij vatten de stijl kort samen met “donkere bessen… stoer, drie-dagen-stoppelbaard-tannines” en prijst de fles als fraai vormgegeven “voor nog geen zeven euro.” Ook internationaal valt dit profiel in de smaak: Wine Enthusiast proefde bij een eerdere jaargang “kruisbes, kers, donkere chocolade en mediterrane kruiden” op een sappige, pittige finale; Decanter gaf No. 1 2018 87 punten en roemde het jeugdige, fruitige karakter met “rabarber en bessen” en een lange afdronk.
De lijn is breder dan rood. El Miracle No. 03 is een frisse blend van macabeo, chardonnay en sauvignon blanc: denk groene appel, limoen, perzik en een vleug tropisch fruit, precies het soort witte wijn dat zowel bij salades als bij borrelhapjes werkt. De Grote Hamersma noteert een rond 8,5 en noemt ’m “strak en fris met Rueda-achtige appeltjes.” Ook Wine Enthusiast vond bij een eerdere jaargang wit steenfruit, grapefruit-zest en een tikje lavendel. En ja: ook deze staat voor €6,99 bij PLUS in het schap.
Voor El Miracle No. 05 rosé pakt Vicente Gandía opnieuw uit met Bobal, logisch, want Bobal voelt zich als rosé opvallend thuis: licht bleke kleur, veel aardbei/framboos en een kleine grapefruitbite. PLUS communiceert eveneens €6,99 en verwijst naar een Hamersma-score rond 8,5.
Waarom dit uniek is (en waarom nú)
El Miracle laat zien hoe Bobal, een vergeten druif de 21e eeuw in stapt: rijp fruit en mediterrane kruiden in het rood, appeltjes-limoen-perzik in het wit, aardbei-grapefruit in de rosé, en dat allemaal voor €6,99 in een eigenwijze geribbelde fles. Of, om De Grote Hamersma te parafraseren: “De wonderen zijn de wereld nog niet uit.”

Te koop bij Plus
Te koop bij Plus