Druif: macabeo

Macabeo (macabeu, maccabéo) is een witte Catalaanse druif die voor het eerst genoemd werd in 1617. Daarvoor ook wel, maar toen dacht niemand er aan het even te noteren voor het nageslacht. Al lang geleden is hij in ROUSSILLON geïntroduceerd.

Je kunt er alle kanten mee uit. Oogst ’m vroeg en je krijgt er ‘karakterloos wit’ van; of doe er wat van in je rosé of zelfs in je stevige rode wijn – dat mag overigens alleen in SPANJE, niet in de Roussillon, en tot hooguit tien procent.

In ZUID-FRANKRIJK plukken ze ’m liever later, met flink veel druivensuikers die tot flink veel ALCOHOL zullen vergisten. Zo is macabeo onderdeel van diverse VIN DOUX NATURELS of droge witte Zuid-Franse wijnen. Ook verdwijnt er veel macabeo in de CAVA, Spanjes schuimwijn. Maar de wijnboer kan natuurlijk ook besluiten er lekkere wijn zonder prik van te maken. Vol, rijp, zacht, dik, weelderig, voluptueus, geurend naar anijs, honing, kruiden, fruit, bloemen... Oftewel, wijn die vertrouwingwekkend aan een luxueus uitgevoerde CHARDONNAY doet denken. Maar dan voor geen geld. Want macabeo is nog steeds onbekend en ondergewaardeerd.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'macabeo' wijnen.