Fritz & Frieda Welschriesling - De Grote Hamersma

Fritz & Frieda

Welschriesling 2023
Geproefd op 20 juni 2024

Fritz en Frieda, dat klinkt als een fantasienaam, maar ze bestaan, bestonden, echt. En hun nakomelingen, de familie Schodl, maken nog steeds zelf de wijnen op het wijndomein in het Oostenrijkse Poysdorf. Een verrukkelijke grüner veltliner, die ook een omfietstocht naar Plus waard is -0f zelfs naar Poysdorf -en deze welschriesling.

Een raadselachtige druif. Welsch betekent buitenlands – of Wallachia, een gebied in Roemenië. Hij heet ook riesling italico, al heeft hij niks met Italië van doen. Noch met riesling. Onlangs hebben de druivengeleerden ontdekt dat hij van oorsprong Kroatisch is, en officieel graševina heet.

Iets om lang over te peinzen, of onmiddelijk te vergeten, als u de wijn geniet. Zacht en vriendelijk, fruitig en kruidig, net als goede grüner veltliner rank en slank, heeft goedgemutst fruit en vriendelijke bloesemgeuren, en is verleidelijk kittig. In het bouquet een vleug citrus, en, zoals de nakomelingen van Fritz & Frieda zeggen, de zomerse geur van het hooien.

 

Welsch betekent foreign, buitenlands, niet van hier. Is sowieso een druif die zich over de hele wereld van vele aliassen voorziet. Misschien ’m beter maar graševina noemen, zoals-ie in Kroatië bekendstaat? Maar ja, die š is weer zo’n letterteken dat je niet een-twee-drie onder handbereik van de laptop hebt. Welschriesling dus toch maar. Moet toch ook te onthouden zijn. En dan bovendien niet vergeten dat-ie zorgt voor een lawine aan wit fruit,

wine-score-star
Wit
- Niederösterreich - Oostenrijk
Producent: Fritz & Frieda welschriesling >
12,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Plus € 7.99
wine-score-star
Wit
- Niederösterreich - Oostenrijk
Producent: Fritz & Frieda
welschriesling >
12,5%
licht
Sterwijn
Te koop bij Prijs
Plus € 7.99
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.