Fritz & Frieda

Grüner Veltliner 2022
Geproefd op 9 augustus 2023

Duizenden verschillende supermarktwijnen. Een gemiddelde kwaliteit die de afgelopen jaren beter en beter is geworden. Maar heel af en toe duikt er eentje op in die zee aan rood, wit en rosé die er echt bovenuit steekt.  Maak kennis met de grüner veltliner van Fritz & Frieda. En die is niet alleen memorabel omdat we deze te proeven kregen op de dag dat onze Nick & Simon uit elkaar gingen. Ach ja, dat is toch een ezelsbruggetje. 

Allerseits, Weinviertel, het grootste wijngebied van Oostenrijk, gelegen tussen Danube en de Tsjechische grens, ooit slechts voorbestemd om de grote dorst van Wenen te lessen met wijnen zonder al te veel ambitie. Maar inmiddels is die naar boven bijgesteld, onder andere door Fritz & Frieda die in de jaren vijftig het voortouw hebben genomen. En het lekkere is: de volgende generatie Schodl plus aanhang houdt koers. 

Zo is daar Markus die het domein in Poysdorf heeft overgenomen. Eerder was hij chemisch analist tot hij zichzelf eens analyseerde en tot de conclusie kwam dat ie liever met puur natuur omging. Ook hij wilde de wijn in. Maar dan wel met kennis van zaken. Hup, naar de Wijnuniversiteit van Geisenheim, Duitsland, een van de beste ter wereld. Met de bul op zak vervolgens een boel ervaring opdoen bij in Australië, Italië en - dichter bij huis - in Wachau. Inmiddels is hij de wijnmaker van dienst. 

Voorts hebben we daar Kerstin Schodl-Klamm, WSET in de knip, sommelier en met een wereldwijde wijnervaring. Bovendien aan boord is Robert Schodl, druivendeskundige en gecertificeerd wijnproever die zich in het gezelschap weet van Christina Schodl-Meier, de onvermoeibare turbo van Fritz & Frieda en onder meer verantwoordelijk voor het vinificatietraject. 

'Allemaal leuk en aardig dit kennismakingsrondje met dit viertal uit het Viertel maar kunnen we nu niet wat gaan drinken?' vraag je je misschien af. Zeker. Glaasje van hun grüner misschien? Een goed idee, want dat is nou precies een van die wijnen waar we het eerder al over hadden. Een vondst. Een buitenbeentje. Een koopje. 

Monter, sappig, pront en gezond. Wapperend, sappig, vrolijk en puntig. Knapperig, knisperend, flinterend en tintelend. Energiek, verkwikkend, fruitig en verrukkelijk.

'Nu maar duimen dat ze bij Fritz & Frieda geen one hit wonder hebben afgeleverd. Of dat er sprake is van single luck. Dat zou niet geheel conform Nick & Simon zijn,' schreven we overig vorig oogstjaar.

Dat duimen heeft geholpen. Want hier is de 2022, en daarvoor gaan diezelfde duimen weer zonder aarzelen omhoog. 

wine-score-star
Wit
- Weinviertel - Oostenrijk
Producent: Fritz & Frieda grüner veltliner >
12,5%
licht
Duurzaam
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Plus € 7.99
wine-score-star
Wit
- Weinviertel - Oostenrijk
Producent: Fritz & Frieda
grüner veltliner >
12,5%
licht
Duurzaam
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Plus € 7.99