‘Dry unfiltered white wine’ meldt het etiket. Maar niet schrikken als-ie in het glas verschijnt. Ziedaar een thans zo populaire ‘orange wine’. Vaak terecht zo populair, soms niet. De hang naar authentiek, eigen, terug naar de oertijd en het paleodieet resulteert niet altijd in ultiem genot. Niet alle op de manier van vroeger, in amfora’s gebrouwen wijnen, zijn een lust voor de smaakpapillen. Maar kijk aan: Beka Gotsadze, in Tbilisi en omstreken ook wel bekend als ‘the crazy winemaker in the mountains’, weet het verleden in de tegenwoordige tijd te plaatsen. Dit is een van zijn heftigste. Zeven maanden gerijpt in de qvevri (amfora) met schil en steel. Gefermenteerd op wilde gisten. De kleur van oranjebitter. Stevig, vol en met tannines waar menig rode wijn bij verbleekt. (Toch oranje, zegt u? Touché!) Een mond vol marmelade, bitterwater, witte peper, gedroogde vijgen en abrikozenschil. Geliefd in dé restaurants die ertoe doen en tevens de natuur een warm hart toedragen in de wereldsteden die er gastronomisch toe doen. Karafferen is een vereiste. Zie ook Tbilvino Kisi 2015.