Fedele

2017
Geproefd op 24 november 2018

Voer voor veganfans. ‘Fedele is vegan friendly,’ meldt het etiket. Mooi. Even uitleggen. Om wijn helder in het glas te krijgen mogen er caseïne, albumine en isinglass gebruikt worden. Dat zijn producten die zich binden met vaste stoffen zoals tannines, deze laten samenklonteren en naar de bodem van de tank of het vat laten zakken. Kortom, deze klaren de wijn. Maar wat staat daar nu in klare taal? Caseïne is dierlijk eiwit dat in zuivel voorkomt. Albumine is eiwit uit een kippenei. Isinglass wordt gemaakt van visblaas, onder andere van de steur. Bovendien wordt er ook nog weleens gelatine gebruikt. Als de wijnmaker na het klaren vervolgens de wijn extra filtert, kan de vegetariër rustig inschenken. Maar dat gebeurt niet altijd. Of onvoldoende. Wie echter het logo vegan op zijn fles treft, weet dat de Marianne Thieme niet op de barricades hoeft te klauteren. Nu is dat niet op deze fles te vinden maar er staat zo groot op dat het wel zo is dat ik er maar van uitga dat het ook zo is. Verders? Aardige, limoenige, kwikzilverige bianco. Ik zou wel weten welke vis ik erbij zou serveren maar ja, laten we het daar in dit geval maar niet over hebben. Overigens, kijk ook even bij de rode. Die is ook smakelijk.

wine-score-star

2017

Wit
- Sicilia - Italië
Producent: Fedele catarratto >grecanico >Inzolia >
13%
medium
Biologisch
wine-score-star

2017

Wit
- Sicilia - Italië
Producent: Fedele
catarratto >grecanico >Inzolia >
13%
medium
Biologisch
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.