catarratto - De Grote Hamersma

Druif: catarratto

Nooit van gehoord, en dan vertelt GALET dat er zelfs allerhande soorten van bestaan. Vijf om te beginnen – vertelt hij op die ietwat zuinige toon waarop hij resultaten van collega’s citeert – plus nog drie door de maestro zelf erkende. Twee verschillende bianco en eentje nero, zwart. Hier hebben we het over de witte, waarschijnlijk de bianco comune, want die is volgens Galet stukken beter dan de bianco lucido – ‘veel gebruikt voor vermout’. Beide zijn van oorsprong Siciliaans.

Wine Grapes houdt het dankzij voortschrijdend inzicht overzichtelijker. De wetenschap heeft voor ons gemak namelijk onlangs ontdekt dat dat allemaal een en dezelfde druif is. De oude Siciliaanse druif catarratto bianco werd voor het eerst beschreven in 1696 door botanicus Francesco Capani als karakteristiek Siciliaanse druif. Officieel heet hij catarratto bianco, witte catarratto dus, ook al is er voor zover bekend geen donkere catarratto. Catarratto is familie is van GRILLO en GARGANEGA – u weet wel, die van de SOAVE, waar je vroeger ruggenmergtering van kreeg, maar die er tegenwoordig ook in drinkbare versies is – en is terecht stilletjes aan bekend aan het worden.

Nicolaas Klei - Wijnwijs van A tot Z

Bekijk hier de goed scorende 'catarratto' wijnen.

Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.