Irpinia is de streek en Falanghina is de druif. Ik vermeld het er maar even bij, want de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat er weken voorbij gaan zonder dat ik Irpinia in het glas heb. We zitten in Campania, 50 kilometer ten oosten van Napels in het land van de wolf.
Falanghina werd in de Oudheid gebruikt om de meest prestigieuze wijn die er bestond te maken, falernum. Tegenwoordig is het een prooi voor Mastroberardino die er zeer verdienstelijk wit van bakt.
'Zoetzurige mandarijntjes, grapefruit, roze pepertjes, de onvermijdelijke citrus, een zuchtje rozemarijn en wat romigheid.' Dat was de omschrijving van oogstjaar 2017. Het nieuwe jaar 2018 staat inmiddels voor de deur en is vol, rijk en intens. Rokerig en pinot gris-achtig. Geeft veel. Onbekend, maar zeker niet onbemind. Stijgt qua score en gaat nu zelfs naar een 9-. Het motto blijft echter gelijk: we want Morabianca!