Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat Marco de Bartoli de reus, tevens ex-autocoureur en levensgenieter, ons ontvallen is. De wijnmaker bovendien die ooit de in ongenade gevallen marsala weer uit het slop trok, liet destijds zien dat de traditionele druiven ook unplugged tot grote daden in staat bleken. Kwestie van op het goede moment en per perceel oogsten.
Gelukkig heeft hij zijn kennis overgebracht op zijn kinderen, die onvervaard en gedreven door jeugdig enthousiasme tot nog grotere daden in staat blijken. De voor deze bianco gebruikte grillodruiven illustreren dat. Vroeg geplukt (vignaverde) zwiert deze naar appels, gedroogd gras, het groen van olijfolie, zachte kruidigheid en doet dat wat overtuigender zelfs dan voorgaande oogstjaren.
Bij de importeur mijmeren ze over rauwe vis, spat olijfolie, slagje pepermolen en sinaasappelschil. We zullen het even aan mevrouw Hamersma doorgeven. Die is behalve Hoofd Glasbak van De Grote Hamersma ook de keukenmeester van dienst. En Schilder, haar favoriete vishandel op de Albert Cuypmarkt, heeft haar nog nooit teleurgesteld.