Marc Tempé

Riesling ‘Grafenreben’ 2018
Geproefd op 28 oktober 2021

Waar zijn Elzas-collega’s roestvrij-adepten zijn (naar verluidt krijgt 99 procent van alle wijnen uit de streek staal voor zijn kiezen) heeft Marc Tempé voor zijn wijnen een heel ander carrièrepad uitgestippeld. Tempé zegt: ‘Roestvrij staal is koud, levenloos, laat wijnen niet ademen, voor lang rijpen op fijne lie heb je zuurstof nodig. Geen grote wijnen zonder houtopvoeding. Je kunt niets tot uitdrukking brengen in dood, inert materiaal. Bovendien is essentieel voor een grand vin: de rol van bacteriën en schimmels die niet alleen in de bodem maar ook in de wijnkelder leven.’ 

Kortom, Tempé heeft zo zijn eigen kijk op wijn maken. ‘Men verklaart hem voor gek; voelt zich getart,’ schreven de Vinoblessetjes al in 1997 toen ze voor de eerste keer met zijn kunsten kennismaakten. Toen duurde de liefde echter kort. Door een dispuutje over het transport stopte de aanvoer richting Nederland al in 2000. En daarna moesten we hier zestien jaar geduld hebben. Maar toen werd er ook afgekust, op schouders geslagen en ‘zand erover’ geroepen. 

Duidelijk mag zijn dat Marc Tempé ook niet aan plofdruiven doet; zijn stokken zijn gemiddeld een halve eeuw oud en leveren ongeveer de helft op van wat een doorsneedruif in de Elzas doet. Deze riesling is afkomstig van twee percelen, respectievelijk 71 en 44 jaar oud. Een overeenkomst: gelegen bij grand cru Schoenenbourg. En weet u wat? Doet u eigenlijk maar meteen twee paar. Handgemaakt. Suède met fluwelen veters. De leest stevig. Toch ook: als pantoffels zo fijn.  Schoonheid van een wijn. Voorzichtig druivig. Laidback-lychees. Marmelade bespikkeld met een roze pepertje. Rokerige gember. De koelte van marmer. Het aardse van truffel. De synergie van het zoet van de amandelspijs van Cees Holtkamp en de kokosmakronen van Le Fournil, de beste van Nederland. De zuren van een citroenmeringue. 

wine-score-star
Wit
- Alsace - Frankrijk
Producent: Marc Tempé riesling >
14,5%
medium
Biologisch-dynamisch
Natuurwijn
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Vinoblesse € 31.00
wine-score-star
Wit
- Alsace - Frankrijk
Producent: Marc Tempé
riesling >
14,5%
medium
Biologisch-dynamisch
Natuurwijn
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Vinoblesse € 31.00