Oude wijnboeken, slordige kenners en verwaten snobs weten het precies: de ware bourgognes komen uit de Côte d’Or, uit het gouden centrum van Bourgogne. Alles daarbuiten is van minder belang, ‘Hooguit aardig’. ‘Sympathieke landwijntjes.’
Onovertroffen inderdaad, een chambertin of meursault, een montrachet of corton, maar ook volstrekt onbetaalbaar. En dan zijn er ook bourgognes van naam van producenten die het wat minder nauw nemen met de kwaliteit.
Wij gaan juist graag buurten net buiten de Côte d’Or, zoals hier in Monthelie, in de Côte Chalonnaise, net onder de Côte d’Or. Wie daar naam wil maken, kan dat alleen maar doen door heel goed wijn te maken, want van de naam Monthelie moet je het niet hebben. De wijnsnob betaalt liever voor een slordig gemaakte puligny dan voor een voorbeeldig gemaakte monthelie.
Gelukkig maar. Drinken wij die monthelie lekker op. Want wat een wijn. Chardonnay met een verfijning en karakter, een subtiliteit die je alleen in Bourgogne vindt. Ook in de buitenwijken.