Arretxea Hegoxuri - De Grote Hamersma

Arretxea

Hegoxuri 2020
Geproefd op 8 mei 2022

Iroulégey, daar in Frans Baskenland, is nou niet bepaald de meest bekende wijnstreek. Dat is jammer, maar ook begrijpelijk. De wijnen zijn uniek en karaktervol, eigengereid, compromisloos - en dat is niet aan iedereen besteed.

Maar voor de dappere doorzetter, de ware wijnliefhebber, is het een ontdekking van wereldformaat.

Rijk, complex, intens fruitig en kruidig wit van druiven gros manseng en petit manseng met wat de nog onbekendere courbu. De familie manseng kent een enkeling van de wijnen van Het eveneens in de diepten van Zuidwest-Frankrijk verborgen Jurançon, van druif courbu weet men niet meer dan dat hij ook uit die streek komt, dat er een courbu blanc en een courbu noir is, en een petit courbu die miscchien wel of misschien niet dezelfde is als de courbu blanc.

Iets om lang over te peinzen tijdens het nadenkend nippen aan deze raadselachtige, intrigerende wijn, terwijl de waaier aan geuren en smaken zich ontvouwt. 

Vol en rijp en toch fijn fris, helder van smaak. Jong nog, lang te bewaren.

[[meestal vinden we de druivenfamilie manseng meer geschikt voor zoete wijnen, maar hier droog perfect. kruidig maar niet overheersend, rijk maar niet te rijk aan alcohol, goede zuren 

iets over gros en petit manseng en de courbu]

wine-score-star
Wit
- Iroulegy - Frankrijk
Producent: Arretxea gros manseng >petit courbu >petit manseng >
14%
medium
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 37.25
wine-score-star
Wit
- Iroulegy - Frankrijk
Producent: Arretxea
gros manseng >petit courbu >petit manseng >
14%
medium
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Anfors-Imperial € 37.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.