Esporão

Reserva White 2021
Geproefd op 4 juli 2022

Huiswijn van Louis van Gaal, die overigens ook niet spuugt in de rode variant. En geheel niet zonder reden, want dit is een prachtig Bourgogne alternatief. Met een kleine knipoog richting Californië. En dat alles zonder gebruik te maken van de internationale wereldster chardonnay. 

Sterker nog: uitsluitend talenten uit de Portugese jeugdopleiding worden geselecteerd voor deze blend: antão vaz, roupeiro en arinto. Onbekende namen? Daar heeft Van Gaal geen boodschap aan. 'Dan wen je daar maar aan', hoor ik hem al scanderen. 'Wij zijn Esporão. Wij zijn de beste!' En hou nu maar eens op met dat eeuwige gemopper over Portugese wijnen: 'Siempre negativo, nunca positivo!'

Artiesten maken ieder jaar een ander kunstwerk voor het etiket van deze Reserva. Waar hebben we dit eerder gezien? Zou het dan toch echt de Portugese Mouton Rothschild zijn?

Vol en rijk met gele appel, banaan, karamel en vanille. Maar ook wilde perzik. Heel veel lengte en een verrassende levendigheid. Wijnmaker João Ramos kiest ervoor om 20% van deze Reserva zes maanden te laten rijpen op nieuwe Franse en Amerikaanse eikenhouten vaten. Hij benoemde 2021 een ontspannen oogstjaar, waarin hij geen moeilijkheden op zijn weg zag. Hij kon eenvoudig oogsten op het juiste moment. Dat zorgt voor veel balans in je glas. Soms zit alles mee. Of zoals Louis zou zeggen: 'ik heb altijd geluk aan m'n kont hangen'.

wine-score-star
Wit
- Alentejo - Portugal
Producent: Esporão antão vaz >arinto >roupeiro >
14%
vol
Biologisch
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Cloinq € 14.95
De Wijnzaak € 14.95
Voordeelwijnen € 14.95
wine-score-star
Wit
- Alentejo - Portugal
Producent: Esporão
antão vaz >arinto >roupeiro >
14%
vol
Biologisch
Duurzaam
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Cloinq € 14.95
De Wijnzaak € 14.95
Voordeelwijnen € 14.95