Casreli Khikhvi - De Grote Hamersma

Casreli

Khikhvi 2019
Geproefd op 31 maart 2023

Laten we beginnen met het goede nieuws. Wil jij een 100% khikhvri proeven, die is opgevoed op amforavaten? Dan is dit je wijn. Ben je een gevorderde orange wine-liefhebber? Dan word je hier blij van. Kies jij in een Georgische wijnbar altijd voor de oude traditionele stijl van wijnmaken? Dan is dit thuiskomen. Heb je altijd al willen weten hoe de wijn van 6000 jaar geleden smaakte? Look no further. 

Khikhvi is een vrij zeldzame druif. Nog niet zo heel lang geleden stond er wereldwijd maar 20 hectare mee aangeplant. We praten dus over een niche. En dan ook nog eens op de typische qvevri gerijpt. Dat levert een amberkleurige natuurwijn op. Het is oogstjaar 2019, maar hij ruikt fris en jong. Zuiver en aromatisch. So far so good. 

En dan neem je een slok. Boem. Fruit weg. Je wordt overmand door sterk drogende tannines. Een wijn waarover de meningen verdeeld zullen zijn. You love it or you hate it. Er is eigenlijk geen tussenweg. De een herkent kumquats, hazelnoten, marmelade en abrikozen (de importeur). De ander krijgt een associatie met de dikke elastiekjes van de postbode. Drie keer raden wie dat was...

Eetwijn, dat zeker. Getuige ook het etiket. Al was het maar om de tannines te temmen. Levert eindeloze discussies op aan tafel. Avontuurlijk en leerzaam. Om nog maar eens positief af te sluiten. 

wine-score-star
Wit
- Kakheti - Georgië
Producent: Casreli khikhvi >
12%
vol
Biologisch
Natuurwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 20.00
wine-score-star
Wit
- Kakheti - Georgië
Producent: Casreli
khikhvi >
12%
vol
Biologisch
Natuurwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
AndereWijn € 20.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.