Domaine de Bridau Picpoul ‘Les Équilibristes’ - De Grote Hamersma

Domaine de Bridau

Picpoul 'Les Équilibristes' 2021
Geproefd op 2 september 2023

Picpoul de pinet, gemaakt van druif piquepoul te vinden Pinet kent diverse aanbevelingen: ‘de muscadet van Zuid-Frankrijk’, 'poor man's chablis' en 'de officieuze huiswijn van de visrestaurants aan de Franse zuidkust. Kortom, drie voor de prijs van een. 

Toch is er ook een grote gemene deler: zelfs op supermarktniveau biedt dit wit altijd waar voor zijn geld. En meer uitgeven dan een eurootje of zes is niet nodig om te genieten van een verkwikkende, lichtkruidige en pittige wijn met sappige zuren en een prettig bittertje. Maar er zijn ook modelletjes die het grootgruttergezelschap ontstijgen. Zelfs drievoudig terwijl het prijskaartje 'slechts' verdubbeld is. 

Neem deze maar Les 'Équilibristes' maar, gemaakt door zeven wijnmakers ('gepassioneerd' natuurlijk, inmiddels een hedendaags vereiste) die in 2010 Florent, hun collega op Domaine de Bridau, een handje gingen helpen. In 2015 richtten zij dit collectief op en sloten ook andere wijnmakers zich aan, met als doel om ervaringen uit te wisselen, gewoontes te doorbreken, elkaar uit te dagen en te experimenteren. Experiment geslaagd. Er wordt biodynamisch gewerkt, louter autochtone gisten ingezet en minimaal gebruik gemaakt van sulfiet. En die naam 'Les Équilibristes'?  Dat betekent de koorddansers en verwijst naar het feit dat ze met zijn allen van uitgebalanceerde en luchtige wijnen houden, uitdagend en op het randje. 

Hoe dan ook, het is dringen op dat koordje. Bloesem trippelt er, appel-peer-meloen houden elkaar op de been, zuidelijke kruiden proberen te passeren, een ziltig windje zorgt daar bovenin voor wat verkoeling en zuren gluren naar de andere kant van het touw waar de afdronk lonkt en het zeebanket lonkt.

Beneden, op het terras en aan de tafels, klinkt applaus. 

wine-score-star
Wit
- Picpoul de Pinet - Frankrijk
Producent: Domaine de Bridau picpoul >
13,5%
medium
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 13.50
wine-score-star
Wit
- Picpoul de Pinet - Frankrijk
Producent: Domaine de Bridau
picpoul >
13,5%
medium
Biologisch-dynamisch
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
De Bruijn Wijnkopers € 13.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.