Naar verluidt zijn de Zeeuwen zûnig en geven de Friesen hun geld (nog net geen eigen valuta) uit aan Brûswyn. Opmerkelijk mousserend uit het hoge noorden. Niet zozeer door de onalledaagse blend van cabernet cortis, pinotin en cabaret noir ('Willkommen, bienvenue, welcome!'), maar vooral omdat een op 'de champagnemanier gemaakte' rosé nu niet bepaald het eerste is waar je aan denkt als je richting het hoge noorden trekt. Laten we eerlijk zijn: suikerbrood ligt dan meer voor de hand.
Welaan, dan hebben we sowieso slecht nieuws voor de zoetekauwen onder ons. Neerland's noordelijkste wijndomein trakteert op buitengewoon strakdroog mousserend. Ontzoete marmelade, bitterkoekjes, laurier, het bittere kruid (zonder Marga Minco), mandarijn op witlof, roze grapefruit plus iets rozebottel. Verwacht geen verfijning, verwacht geen subtiel getralala (da's überhaupt al niks voor Friezen) maar een directe no nonsens benadering van de categorie mousserend. En nu we toch bezig zijn: probeer dan ook eens hun witte Brûswyn.