Domaine Bessa Valley Petit Verdot - De Grote Hamersma

Domaine Bessa Valley

Petit Verdot 2018
Geproefd op 22 april 2024

Petit verdot, ooit bijna weggekwijnd, komt langzaamaan weer in de belangstelling. Ook hier in Bulgarije. Petit verdot komt oorspronkelijk uit Bordeaux, en dat geldt ook voor zijn maker hier: Stephan von Neipperg, eigenaar van grand cru classé Château Canon La Gaffelière uit Saint-Émilion. In 1999 startte hij met een Duitse zakenpartner dit domein in de Bessavallei, 150 kilometer zuidoostelijk van Sofia.

Hij maakt een door ons en anderen hooggeprezen bordeauxachtige van de traditionele bordeauxdruivenmix (plus wat syrah), en ook dus deze van puur petit verdot. Met de hand geplukt, extra selectie op de sorteertafel en de tweede malolactische gisting op eiken. Waarna opvoeding volgt op z'n Bordeauxs, met onder andere leerzaam onderwijs in sjieke eikenhouten vaatjes. Een exclusieve scholing; er waren in 2018 slechts 36 vaatjes petit verdot, waarvan slechts acht zo goed bij de les waren dat ze promoveerden tot deze topcuvée.

Petit verdot raakte uit de gratie omdat het een stugge druif is: veel kracht, kleur en tannine, maar dat is allemaal pas prettig aanwezig - vooral die tannine, als laatbloeier petit verdot eindelijk rijp is. En in jaren dat petit verdot mooi rijp is, zijn de andere dat helemaal, dus heb je de kracht van petit verdot niet nodig. Dus verdween petit verdot uit de belangstelling.

Hier laten ze proeven wat we bijna gemist hadden. Een Bulgaarse grand cru, met stoere, aardse smaken in een onberispelijk sjieke uitvoering.

wine-score-star
Rood
- Bulgarije - Bulgarije
Te koop bij Prijs
Jos Beeres Wijnkoperij € 50.00
wine-score-star
Rood
- Bulgarije - Bulgarije
Te koop bij Prijs
Jos Beeres Wijnkoperij € 50.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.