Maak kennis met Rita Ferreira Marques. Eentje uit een wijnmakersfamilie in de Dourovallei. Buitenbeentje. Vond het maar niks dat haar familie zonder verdere plichtplegingen hun druiven aan 'de grote jongens' verkocht. Grahams en Taylors hadden altijd wel een plekje over in een van de wijnen of ports in hun portfolio. Rita schijnt nogal te hebben moeten soebatten met haar achterban om die te overtuigen dat ze onder de naam van eigen quinta zelf hun wijnen moesten gaan produceren.
Toch geschiedde: we schrijven 2003. Debuutoogst, instant hit en bepaald geen single luck. Inmiddels wordt Rita beschouwd als de relevatie van de Douro, het lichtend voorbeeld voor het nieuwe Portugal en bejubeld door de nationale en internationale wijnpers. Laten we beginnen met een atypische druif uit haar portfolio, gemaakt van de bastardo, die de wijnmakers in de Jura als trousseau kennen.
De extreme droogte in zowel de winter als in het voorjaar plus de hete zomer hebben 'm niet klein gekregen. Rita (met mede-wijnmaker Manuel Sapage) oogsten extreem vroeg, selecteerden met de hand om vervolgens het resterende materiaal met voeten te treden: in open, granieten lagares werden de druiven (niet ontsteeld) met de voet gekneusd. Vanaf dat moment pikten autochtone gisten het op. Na fermentatie richting roestvrij staal.
Resultaat: 5000 flesjes van een verheffend en slank sap, De ouderwetse, karakteristieke tannineuze bonkigheid die de naam nu eenmaal met zich meedraagt, heeft plaatsgemaakt voor een veel beschaafdere en aangepastere verschijningsvorm. Ingetogen geur, slank, rank en verfijnd. Discrete zuren, aardse tonen, aangenaam eigenzinnig als zijn baasje, het lichtboersige van zichzelf.