Sukula Meriame - De Grote Hamersma

Sukula

Meriame 2015
Geproefd op 24 oktober 2020

Collectors item. En niet alleen omdat er maar 2000 flessen van worden gemaakt. Want geef toe: wanneer heb je voor het laatst een Barolo geproefd van een Finse wijnmaakster? Maak kennis met Riikka Sukula die verliefd werd op Piemonte. Daarvoor werd ze dat overigens eerst op Jyrki Sukula, thans haar man, beroemd chef-kok, vader van haar twee kinderen. Enfin, tot zover in het kort de familiegeschiedenis.

In ieder geval woont het hele gezin thans in een gerestaureerde boerderij  in het middeleeuwse dorp Serralunga d'Alba, het kloppend hart van Barolo. Kortom, die inburgeringscursus kunnen we als succesvol afgerond beschouwen. Met dank mede aan deze Barolo. Dat door vingers gevormde hartje op het etiket moeten we maar op de koop toenemen. Deze emoji van mensenhanden is tegenwoordig onder andere bon ton onder voetballers die net gescoord hebben en muzikanten die hun aanhankelijkheid betuigen aan de kijkers naar hun clip. Ik kan er niks aan doen maar ik krijg altijd de neiging om die vingers hardhandig de andere kant op te buigen.

'Hou je in, hou je in' mompel ik dan. 'Pak liever een kurkentrekker.' Aldus geschiedde. Geen spijt van gekregen. Barolo naar mijn hart Donker zonder compromissen. Geen verduisteringsgordijnen op een kier. Geen sluimerend licht van een bedlampje met een spaarlamp. Maanloze nacht. Hartige herfst. Zwarte truffel. Donker fruit. Antraciet-taninnes. Oost-Indische inkt. Klinkt straf, streng en tegenstribbelend maar fascineert door zijn fonkelende finesse. Om in de stemming te blijven heb ik Finse Dagen van Herman Koch erbij gepakt, de open haard aangestoken, om vervolgens de proeffles leeg te drinken. Dit was er eentje die in aangebroken staat niet naar de buren ging. 

wine-score-star
Rood
- Barolo - Italië
Producent: Sukula nebbiolo >
14%
vol
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 79.50
wine-score-star
Rood
- Barolo - Italië
Producent: Sukula
nebbiolo >
14%
vol
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 79.50
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.