Guido Rivella

Fausoni 2016
Geproefd op 27 november 2020

Kan dat nou wat zijn, zo'n Barbaresco van een wijnhuis dat pas tien jaar bestaat? Wel als het in de vaardige handen is van Guido Rivella. En nu s.v.p. geen grappen maken als 'Een beetje vreemd maar wel lekker' zijnde de oude slagzin van dat vage, uit een restproduct van wei opgetrokken, frisdrankje uit de krochten van de Coöperatieve Condensfabriek Friesland, dat constant via een herstart zich weer in de kijker probeerde te spelen.

Guido Rivella is al sinds 1970 de vaste wijnmaker van Gaja en wordt zodoende beschouwd als de mede-grondlegger van de hedendaagse Barbersco. Nu had de familie Rivella overigens zelf ook nog wat grond. Sinds de 19e eeuw bezitten zij in Barbaresco bijna de hele cru Montestefano. En in het kader van all in the family kunnen zij voor deze Fausoni ook nog gebruik maken van een deel van de wijnaard van de schoonfamilie in Neive.

Enfin, liefhebbers veren op. Maar ik spoor ze aan om weer rustig te gaan zitten. Kalm genieten van Barbaresco met het DNA van een van de grootmeesters in iedere druppel. Het hout niet nadrukkelijk aanwezig, maar ondersteunend. Een ruggengraat waartegen de karakteristieke cacaobitters, de authentieke zuren, de donkere pruimen en de zwarte kersen leunen. Een asfalteer-equipe rust uit bij een rozenstruik in de middenberm.

Wellicht kunnen zij nog een extra weggetje aanleggen richting de bed & breakfast van Rivella's dochter Silvia die daar heerlijke biologische en lokale producten serveert. En jawel, papa's Barbaresco geldt ook als streek-product. (Voor u eveneens in dankbaarheid geproefd: de 2015 oogst; lees ook daar). 

 

 

wine-score-star
Rood
- Barbaresco - Italië
Producent: Guido Rivella nebbiolo >
14,5%
vol
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 85.00
wine-score-star
Rood
- Barbaresco - Italië
Producent: Guido Rivella
nebbiolo >
14,5%
vol
Te koop bij Prijs
The Wine Connection € 85.00