Domaine des Bérioles

Auvernat 2020
Geproefd op 22 augustus 2021

Het is zo’n klein gebiedje, dat Saint Pourçain in een vergeten uithoek van de Loire, en Domaine des Bérioles is daar maar een klein onderdeel van. Maar de verscheidenheid aan wijngaarden is groot, en op Bérioles maken ze van iedere wijngaard een meer dan grootse wijn.

Hier hebben we van doen met hun auvernat van kalkbodem. Helaas of gelukkig, al naar u avontuurlijk bent: auvernat is geen onbekende druif. Het is loire-dialect voor pinot. Auvernat noir is uiteraard pinot noir, auvernat gris kan pinot gris zijn, is echter vaker pinot meunier, terwijl auvernat blanc om het niet te overzichtelijk te maken geen pinot blanc is maar chardonnay. 

Deze auvernat is een landelijke, wulpse, fruitige edoch fijnzinnige pinot noir. Voorzien van pit en beet zonder opdringerig of ruw te zijn. Subtiel en verleidelijk. Geschikt om gezellig weg te klokken, maar  ook om nadenkend van te genieten.

Auvernat die smaakt als een kruising tussen opperstebeste landelijke bourgogne met de vrolijkheid van een cru uit de beaujolais, maar vooral zichzelf is: bijzondere pinot noir uit dat onterecht vergeten wijnstreek van de Loire, Saint Pourçain.

wine-score-star
Rood
- Saint-Pourçain - Frankrijk
Producent: Domaine des Bérioles pinot noir >
13%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 15.99
wine-score-star
Rood
- Saint-Pourçain - Frankrijk
Producent: Domaine des Bérioles
pinot noir >
13%
medium
Biologisch
Sterwijn
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Farmer Wijnen € 15.99