Zoekt en gij zult niet vinden. Typisch Frans etiket, waarbij wel de herkomst, maar niet de gebruikte druif wordt vermeld. Crozes-Hermitage is de plaats van handelen. Noordelijke Rhône, dus. En tsja... in Frankrijk vindt men dat je dan zelf moet kunnen concluderen dat we te maken hebben met syrah.
De getrainde proever zal dat overigens ook blind kunnen herkennen, want dit is officieel benchmark-materiaal. Lees het maar eens na in de wijnboeken of gewoon in De Grote Hamersma Wijncursus. Ik citeer uit eigen werk: "Syrah kan je omschrijven in drie woorden: cassis, leer, peper. Dat betekent dat je in deze druif tonen van zwart fruit herkent, maar ook dierlijke aroma’s. Denk dan aan een paardenzadel of een stallucht. Niet door iedereen gewaardeerd overigens. Daarnaast zijn specerijen in de vorm van vers gemalen zwarte peper het beste waarneembaar."
Geen woord van gelogen. Al zeg ik het zelf. Een schoolvoorbeeld van syrah. Alsof we een proeverij houden in een stal. Op tafel staat nog een schaaltje bramen en achterin de stal liggen de schuurpapiertannines. De wijnspijstip is al even klassiek als de smaak van de wijn: hazenpeper, wild of stoofschotel, hoewel ik dit zelf ook durf te schenken bij boerenkool met worst.