Montes Carmenère ‘Limited Selection’ - De Grote Hamersma

Montes

Carmenère 'Limited Selection' 2019
Geproefd op 8 april 2023

Met de muziek mee. Eerst maar even naar Japan. Daar is ontdekt dat soja sneller gist als er tijdens het maken ervan Bach, Mozart of Beethoven wordt gedraaid. Als de geluidsboxen op de vergistingstanks worden gericht, wordt het productieproces met tien procent ingekort. Dat scheelt natuurlijk in de energierekening, de CO2 uitstoot en wat al dies meer zij, maar minstens even belangrijk is dat het bruine sap er bovendien lekkerder door te gaan smaken. 

Overigens is dat een fenomeen dat al langer bekend is. in de wijnbranche. Het begrip 'muzikaal onthaal' is bij Montes zelfs een vast onderdeel van het productieproces. Vader en zoon Montes laten hun wijnen tot wijn worden onder de klanken van Gregoriaanse kloosterliederen, en bovendien in een volledig feng shui ingerichte kelder, dat spreekt. Ook de uiteindelijke gebruiker zelf schijnt zich overigens beter te voelen als hij of zij de vaste dan wel de vloeibare waar krijgt aangeboden als deze wordt vergezeld door een handje muzieknoten. Volgens Montes resulteert het luisteren van de juiste muziek bij wijn in meer genot. 

En dat is nota bene nog wetenschappelijk bewezen ook. Op verzoek van de Chilenen heeft de Universiteit van Edinburgh daar onderzoek naar verricht. Aldus werd ontdekt dat Montes cabernet sauvignon het beste smaakt bij All Along The Watchtower (Jimi Hendrix), chardonnay bij Spinning Around (Kylie Minogue), syrah bij Nessun Dorma (Puccini) en merlot bij Easy (Lionel Ritchie). 

Montes heeft ooit zelfs overwogen om een muziekadvies op het achteretiket zetten. Behalve het obligate ‘serveer deze wijn bij stoofschotels, biefstuk en wild’ hadden ze bijvoorbeeld bij deze carmenère dan kunnen adviseren om The Coffee Song van Louis Prima op te zoeken op Spotify. Dan is fijne versie met een sappige bramenbijdrage, ingekleurd met het zwart van zwarte bessen en een espressotoets (daar is de koffie) tot ons gebracht door een barista die zijn vak verstaat. Zo eigen, zo karakteristiek. 

wine-score-star
Rood
- Valle de Colchagua - Chili
Producent: Montes carmenère >
14,5%
vol
Duurzaam
Sterwijn
Vegan
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Voordeelwijnen € 12.25
wine-score-star
Rood
- Valle de Colchagua - Chili
Producent: Montes
carmenère >
14,5%
vol
Duurzaam
Sterwijn
Vegan
De Groene Hamersma
Te koop bij Prijs
Voordeelwijnen € 12.25
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.