Piaggia Pietranera - De Grote Hamersma

Piaggia

Pietranera 2021
Geproefd op 15 september 2023

Azienda Piaggia in Carmignano. 200 hectaretjes met lekkernijen in het enorme Toscane, thuisbasis van de sangiovese. 

Echter, de homeboy moet hier nog weleens cabernet sauvignon naast zich dulden. Die druif hebben ze te danken aan de importdrang van Catharina de’ Medici, van oorsprong Italiaans maar in de 16e eeuw koningin in Frankrijk. Dat laatste vanwege op haar veertiende al uitgehuwelijkt aan Hendrik II van Frankrijk. Nee, geen ouwe viezerik: het jong was zelf ook zo oud. Jazeker, de grap kan gemaakt worden dat beiden toen nog de leeftijd hadden om lekker te wippen zonder daarop aangekeken te worden. De koninklijke speeltuin voorzag overigens ook in een glijbaan. Maar dit terzijde. 

Die wijn. Zit daar cabernet sauvignon in? Weliswaar geeft de fiche technique louter sangiovese aan, maar we bespeuren ook dit jaar toch weer duidelijk zwarte bessen, een cabernetsymptoom. Lekker? Ja, lekker. Rijk, zoet en veel rood fruit bovendien. Overdadige maar niet overdreven stoffering met fluwelen tannines, ruimschoots zoete specerij en vanille. Lichte peperigheid om een en ander in het spoor te houden. Kaneel maar niet te veel. Vanille van het echte soort. Meer grip, meer houvast, meer laagjes dan de eerdere oogsten die we proefden. 

Beter? Ja, beter. Kan door het jaar zijn: 2021 mocht er met name wezen voor sangiovese. 

wine-score-star
Rood
- Toscana - Italië
Producent: Piaggia sangiovese >
14,5%
vol
Te koop bij Prijs
QVSelect € 22.00
wine-score-star
Rood
- Toscana - Italië
Producent: Piaggia
sangiovese >
14,5%
vol
Te koop bij Prijs
QVSelect € 22.00
Sluiten ×

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste top 5, actuele supermarkt vondsten, aanbiedingen en favorieten van De Grote Hamersma! Met informatie, trends en tips over de beste wijnen op de Nederlandse schappen.